Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultorii din nordul Republicii Moldova planifică să cultive mai multă sfeclă de zahăr în această primăvară

Deşi anul trecut a fost unul secetos şi le-a afectat culturile, agricultorii din nordul Republicii Moldova planifică să cultive mai multă sfeclă de zahăr în această primăvară. Ei spun că sunt semne de vreme favorabilă pentru a obţine o roadă bogată. Doar în raionul Floreşti, aproape o mie de hectare vor fi semănate cu sfeclă de zahăr.

Vladimir Novac din Ghindeşti, raionul Floreşti, creşte diferite culturi pe 2500 de hectare de teren. Anula acesta va semăna 360 de hectare cu sfeclă de zahăr, cu 100 hectare mai mult decât anul trecut. Asta deşi în 2020, din cauza secetei, nu a reuşit să obţină profitul planificat.

 VLADIMIR NOVAC, agent economic: „Anul acesta începutul este bun, aşa să spune. Dar încă este mult înainte. Dacă vorbim de sfecla de zahăr, nou ne trebuie în luna lui iunie-iulie măcar o ploaie de 20-30 milimetri şi atunci putem trage nădejdii la ceva”.

Specialiştii spun că umiditatea solului e potrivită pentru începerea lucrărilor de primăvară, iar sfecla de zahăr este prima cultură care se cultivă.  

ION BULAT, agronom: „Umiditatea în sol e peste un metru, la un metro jumătate. E foarte bune, ne permite să facem lucrările şi sperăm la o roadă bună. 01.28 00.51În tot anul este unde de realizat. Fabricile lucrează, primeşte”.

VLADIMIR NOVAC, agent economic: „Seminţa e de calitate, toată e importată, semănăm 5-6 plante la metru. Sămânţa este de o calitate bună”.

Anul trecut, în Republica Moldova au fost recoltate 424 mii tone de sfeclă de zahăr, cu 30% mai puţin faţă de 2019.

 
Similare
RECOMANDĂRI