Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultorii afectaţi de seceta severă din acest an vor beneficia de subvenţii de 1080 de lei per hectar

Agricultorii afectaţi de seceta severă din acest an vor beneficia de 1080 de lei per hectar subvenţii din partea statului. De asemenea, a fost exclusă pentru acordarea subvenţiilor obligativitatea de a prezenta certificatul privind lipsa datoriilor la stat. Sunt câteva dintre soluţiile identificate pe platforma parlamentară menite să-i ajute pe fermierii aflaţi în pragul falimentului. În acelaşi timp, aflat în teritoriu, în localităţile afectate de secetă, premierul Ion Chicu le-a cerut agricultorilor să renunţe la blocarea drumurilor.

Guvernul a decis în acest an majorarea fondului de subvenţionare a agriculturii, iar fermierii afectaţi de secetă şi grindină vor primi de la stat câte 1080 de lei pentru fiecare hectar de recoltă distrusă.

„Practic, niciodată în trecut nu a fost acordată o sumă similară celei care se acordă în ziua de azi, 1080 de lei. Desigur, nu este capabil să acopere în totalitate pierderile şi problemele agricultorilor, dar este un efort”, a spus NICOLAE CIUBUC, deputat PDM.

Opoziţia spune că suma acordată este mult prea mică şi cere guvernului să caute bani pentru a majora fondul de subvenţionare în agricultură.

„1000 de lei la hectar nu pot rezolva problema agricultorilor care au de platit imputurile, salariile, care trebuie să procure motorină, să efectuieze lucrările strict necesare pentru prelucrarea solului şi semănatul culturilor de toamnă. Marea majoritate din ei mai ales din sud şi din centru nu dispun de mijloace financiare”, a declarat ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului.

Aflat într-o vizită de lucru la Ştefan Vodă, premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu agricultorii din regiune. El a anunţat că, de anul viitor, Guvernul va aloca bani pentru refacerea sistemelor de irigare.

„Am discutat şi cu agenţii economici care protestează, fiecare are dreptul să protesteze, nu are nimeni dreptul să blocheze traseele, acest lucru nu aduce nicio soluţie, acest lucru discriminează alţi cetăţeni, inclusiv contribuabilii care plătesc impozite pentru a ajuta aceşti agricultori”, a spus Ion Chicu.

În acest an, Guvernul a decis alocarea a 300 milioane de lei pentru agricultori. 100 de milioane sunt alocate din Fondul de Subvenţionare a Agriculturii, iar 200 - din Fondul de Intervenţii a Guvernului.
 
Similare
RECOMANDĂRI