Agenţia Servicii Publice răspunde tânărului care a picat examenul auto. A publicat secvenţe video de la proba practică
Sursa foto:captură video Vizualizari:

Agenţia Servicii Publice răspunde tânărului care a picat examenul auto. A publicat secvenţe video de la proba practică

Agenţia Servicii Publice vine cu precizări referitor la scrisoarea deschisă publicată în mediul online, unde un tânăr se arată indignat de procesul în care are loc examinarea viitorilor conducători auto. Pentru a oferi o imagine clară asupra cazului dat, ASP a publicat filmuleţul video din timpul desfăşurării probei practice a examenului.

În scopul asigurării unui proces de examinare transparent şi obiectiv desfăşurarea probelor teoretice şi practice este strict monitorizată, video şi audio. În plus, vehiculele de examinare ale Agenţiei sunt dotate cu sistem GPS, fapt ce permite în orice moment identificarea locului în care se află maşina de examinare.

În urma analizei înregistrărilor video a tentativelor de susţinere a probei practice din data de  5 martie 2019 şi 18 mai 2019, comisia de examinare instituită a constatat faptul că atitudinea examinatorilor faţă de candidatul Anatol Fornea a fost una calmă, corectă şi respectuoasă, precum şi viceversa.

Examinatorul a efectuat prezentările de rigoare şi a informat candidatul despre procesul şi ruta de examinare, cu momentul iniţierii etapei de probă. În timpul examenului s-au sesizat câteva încălcări de la regulile de circulaţie, iar la final, tânărului i-a fost comunicat rezultatul evaluării şi motivele penalizărilor aplicate pe parcursul testării.

Nici în momentul evaluării, nici în termenul prevăzut pentru contestaţii, candidatul nu a avut obiecţii privitor la rezultatul obţinut şi nu a înaintat vreo petiţie în acest sens. După investigarea prestaţiei sale, calificativul „Respins” corespunde grilei de evaluare conform punctelor acumulate.

Între timp, pentru acomodarea elevilor la particularităţile tehnice de conducere ale autovehiculului de examinare, a fost introdusă conducerea de probă. Pedalele vehiculelor de examinare au fost înzestrate cu senzori şi martori pentru semnalizarea în cazul accesării acestora de către examinatori, iar sistemul de supraveghere video înregistrează fiecare accesare a examinatorului.

Totodată, a fost revăzută procedura de contestare a examenelor de obţinere a permisului de conducere. Actuala procedură prevede inclusiv şi schimbul calificativului din „Respins” în „Admis”, în cazul constatării faptului evaluării incorecte.

Anul trecut, numărul examinărilor a atins cifra de 202 067. Dintre acestea 89 548 au fost la proba teoretică, iar 112 519 la cea practică. Datele statistice ne arată că aproape 80 la sută din candidaţi au susţinut examenul teoretic şi 54 la sută au trecut de proba traseului. Numărul contestărilor recepţionate până acum este de 172, ceea ce constituie 0,08 la sută din totalul evaluărilor.

TVR MOLDOVA aminteşte că recent, un tânăr care a picat examenul pentru obţinerea permisului de conducere a publicat o scrisoare adresată conducerii Agenţiei Servicii Publice, în care se arată indignat de procesul de examinare a viitorilor conducători. 

Similare
RECOMANDĂRI