SOCIAL

Aeroportul Internaţional Chişinău - cel mai solicitat punct de trecere a frontierei din Republica Moldova, de la începutul anului 2022

post-img

În primele zece zile ale anului 2022, în punctele de trecere a frontierei au fost înregistrate 279 705 traversări persoane, un număr mai mare de treceri fiind la ieşirea din Republica Moldova - 157 749 traversări. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul de traversări este în creştere cu peste 125% (122 560 treceri pers.), însă rămâne în descreştere faţă de anul 2020, dinainte de pandemie, cu aproximativ 50 % (544 200 treceri pers.).

Totodată, prin punctele de trecere situate la frontieră cu România au fost înscrise 138 384 treceri, la hotarul moldo-ucrainean – 71 675 treceri şi 69 646 treceri ale frontierei aeriene.

Întâietate la cel mai solicitat punct de trecere a frontierei ocupă Aeroportul Internaţional Chişinău, la doar două mii de traversări diferenţă este Leuşeni, fiind urmat de Sculeni şi Criva. 

În zilele de sărbătoare, cum ar fi Revelionul au fost înregistrate 18 175 treceri persoane, iar de Crăciun pe stil vechi – 26 953 treceri persoane. Şi în aceste zile poate fi observată o majorare de două ori a traficului transfrontalier faţă de anul precedent, însă în descreştere în comparaţie cu anii de până la pandemie.

Până în prezent, cea mai traversată zi a fost data de 9 ianuarie 2022, consemnând un număr de 37 579 treceri persoane, totodată fiind semnalat şi un flux sporit de călători în mai multe pucte de trecere a frontierei – Sculeni, Criva, Leuşeni, Chişinău Aeroport. 

De menţionat că Poliţia de Frontieră a instituit regim intensiv de lucru din seara zilei 22 decembrie 2021 şi care va încheia în data de 16 ianuarie 2022. Acest fapt presupune implementarea unor măsuri concrete pe linia fluidizării traficului transfrontalier, menţinerea ordinii şi liniştii în zona de frontieră, dar şi monitorizarea permanentă a situaţiei operative.

În continuare, pe acelaşi ritm şi intensitate poliţiştii de frontieră vor asigura ca trecerea frontierei să fie una cât mai rapidă şi nu vor permite creşterea timpilor de aşteptare în punctele de trecere, dar în acelaşi timp prezentând verticalitate în decizii şi integritate profesională.