SOCIAL

Aer irespirabil la Rezina

La Rezina, aerul este deseori irespirabil. În plus, este şi toxic şi poate genera o mulţime de boli respiratorii, ba chiar şi cancer. Localnicii dau vina pe cele câteva uzine amplasate pe ambele maluri ale rîului Nistru. Acestea emană un fum toxic şi dens. Problema este de ani de zile şi a ajuns în atenţia unui deputat PAS. Acesta a cerut soluţii din partea Ministerului Mediului.

"Uitaţi-vă ce se petrece aici, lumea ce aer respire? Avem o solicitare la preşedinte să soluţioneze problema cu uzina matalurgică din transnistria, parcă e zona de offshore şi face cce vrea aici" - aceste imagini ne-au fost expediate pe adresa redacţiei de către un locuitor al oraşului Rezina. În imagini se vede fumul dens şi negru care vine de la uzina matalurgică din Râbniţa.

"Mai avem o uzină de ciment în Rezina care tot aşa poluează. Oamenii aici nu au cu ce respire mor oamenii aici de cancer. Nu mor de coronavirus, dar mor de cancer." 

Potrivit specialiştilor, emisiile de la uzina metalurcică şi cea de ciment sunt extrem de periculoase, mai laes când plouă. Atunci se înregistrează aşa numitul fenomen de ploaie acidă, care distruge totul în jur. 

IULIANA CANTARAGIU, vicedirector, Centrul Naţional de Mediu: "Poluarea aerului afectează sănătatea populaţiei din cauza particolelor toxice pe care le inhalăm şi asta duce la boli cardiovasculare. Agenţii eocnomici trebuie să aibă filter de captare în funcţie de emisii." 

Îngrijorat de catastrofa ecologică, deputatul PAS, Radu Marian, a trimis o solicitare Ministerului Mediului în care cere identificarea urgentă a unor soluţii. Deputatul susţine că în raionul Rezina, numărul deceselor din cauza cancerului este în creştere. 

RADU MARIAN, deputat PAS: "Efectele asupra sănătăţii sunt deja vizibile. Rata incidenţei cancerului în Rîbniţa este cu 50% mai mare decât media pe ţară. În raionul Rezina, numărul deceselor cauzate de cancer este de asemenea în creştere."

Potrivit datelor prezentate de Radu Marian, în raionul Rezina cei mai mulţi cetăţeni mor din cauza cancerului la plămâni. Pe locul doi este cancerul de piele. Rata îmbolnăvirilor de cancer în Rezina a crescut de 1,5 ori în ultimii ani, iar numărul deceselor provocate de cancer este în continuă creştere. Doar la spitalul local se află la evidenţă peste 1500 de bolnavi de cancer. Am încercat să luăm legătura cu secretarul de stat pe domeniul ecologiei, Maxim Popov, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Potrivit Agenţiei Mediului, în Republica Moldova calitatea aerului se măsoară doar în oraşele Bălţi şi Chişinău. Datele arată că aerul este extrem de poluat din cauza automobilelor. Doar în luna iunie, în Chişinău, în cea mai poluată zi a fost o depăşire la gazele de eşapament de cinci mii de ori mai mare faţă de normă admisă. Săptămâna trecută, Republica Moldova a marcat pentru prima oară ziua internaţională a calităţii aerului. Autorităţile au asociat 12% dintre toate decesele din Republica Moldova cu afecţiuni legate de aerul poluat.