SOCIAL

Adolescenţii au evaluat gradul de protecţie a copiilor de abuzuri sexuale

Abuzul sexual rămâne o temă tabu în societatea moldovenescă, iar lipsa de informaţii şi suport din partea profesorilor agravează situaţia. Este opinia unui grup de adolescenţi care a analizat modul în care Republica Moldova respectă Convenţia Consiliului Europei, privind protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale în mediul online.

Atenţie, înţelegere şi suport, este tot de ce au nevoie pentru a înfrunta o problemă. Este părerea celor 25 de adolescenţi din 18 raioane, reuniţi la Chişinău în cadrul unui atelier de discuţii. Susţinuţi de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, elevii au analizat gradul de protecţie împotriva abuzurilor sexuale pe trei dimensiuni.

Concluziile participanţilor nu au fost prea optimiste. Cele mai multe obiecţii au fost la capitolul informare şi prevenire în cadrul şcolii.

Participanţii s-au referit şi la ineficienţa suselor de informare existente şi la necesitatea unor cursuri interactive privind educaţia pentru sănătate.

O altă problemă sesizată este lipsa unei monitorizări, dar şi a unei conduite în utilizarea internetului.

Avem restanţe şi la asistenţa oferită victimelor abuzului sexual.

Secretarul de stat al Ministerului Educaţiei susţine că au fost elaborate mai multe politici care vin să soluţioneze aceste probleme. Este vorba de mecanismul intersectorial de intervenţie, modificări curriculare, dar şi instruirea profesorilor.

Toate concluziile şi propunerile copiilor vor fi transmise Comitetului Lanzarote, organ al Consiliului Europei care analizează progresele şi rpovocările guvernelor în respectarea convenţiei.

În 2012 Republica Moldova a ratificat Convenţia Consiliului Europei  privind protecţia copiilor faţă de exploatarea sexuală şi abuzurile sexuale.