SOCIAL

Acţiuni de sensibilizare privind gravitatea consecinţelor violenţei asupra femeii

post-img

Reprezentanţii societăţii civile şi cei ai structurilor de drept îşi propun, timp de două săptămâni, să desfăşoare în toată ţara un şir de activităţi prin care să informeze, dar şi să sensibilizeze societatea cu privirea la conştientizarea problemei violenţei în bază de gen în Republica Moldova, dar şi cu privire la gravitatea consecinţelor violenţei asupra femeii.

Campania este realizată de Asociaţia Promo-LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” şi Asociaţia Împotriva Violenţei „Casa Mărioarei”, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei al MAI, cu sprijinul Uniunii Europene. Acţiunile au loc în contextul Campaniei Internaţionale „16 Zile de activism împotriva violenţei în bază de Gen”, care se desfăşoară anual în perioada 24 noiembrie – 10 decembrie.

Coordonatoarea Programului Drepturile Omului, Asociaţia Promo-LEX, Olga Manole, a declarat pentru IPN că în cadrul campaniei vor fi organizate mai multe lecţii publice, în colaborare cu întreprinderile de industrie uşoară şi colegii. În cadrul lecţiilor publice, specialiştii vor vorbi despre fenomenul violenţei în bază de gen, formele de manifestare, mecanismele legale de protecţie, precum şi despre serviciile de care pot beneficia victimele violenţei.

În cadrul campaniei a fost elaborat un Horoscop Anti-Violenţă de Gen 2018, în condiţiile în care rubricile horoscop şi meteo din cadrul emisiunilor de dimineaţă au cea mai mare audienţă. Situaţia este similară în cazul site-urilor web pentru femei şi portaluri de ştiri web. Astfel, reprezentanţii societăţii civile au decis să aibă o abordare mai creativă pentru campania din acest an. Prin acest horoscop, autorii cheamă femeile să nu se bazeze pe astrologie, ci să-şi însuşească drepturile şi să obţină protecţie juridică pentru a pune capăt sau pentru a preveni violenţa de gen.

Potrivit datelor IGP, în 10 luni ale anului, au fost înregistrate 2481 de cazuri de violenţă în familie, dintre care 775 au fost examinate conform Codului Penal (vătămare corporală medie, gravă, inclusiv deces), iar 1706 conform Codului Contravenţional (vătămare uşoară şi neînsemnată), iar 611 femei şi 44 de fete au devenit victime ale acţiunilor violente comise de agresori. În vederea asigurării protecţiei victimelor violenţei în familie, în perioada 16 mai - 31 octombrie 2017, poliţia a eliberat 1643 de ordine de restricţie de urgenţă în privinţa agresorilor familiali.