A început admiterea în universităţile din Republica Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

A început admiterea în universităţile din Republica Moldova

Admiterea în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova a demarat pe 27 iulie. În contextul situaţiei pandemice şi stării de urgenţă în sănătate publică din ţară, organizarea admiterii la programele de studii superioare de licenţă şi master se va desfăşura în regim online.

Potrivit Moldres, în această sesiune de admitere, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a stabilit pentru toate universităţile termene comune de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere pentru studii superioare de licenţă.

Astfel, depunerea online a dosarelor de concurs se va efectua în perioada 27 iulie – 4 august, iar anunţarea rezultatelor intermediare se va face pe 7 august. Depunerea documentelor în original la instituţia aleasă va fi posibilă în perioada 8-18 august, conform unui orar cu accesul etapizat stabilit de instituţie, în diverse blocuri de studii, cu respectarea cerinţelor sanitar-epidemiologice şi protecţie de COVID-19 pentru cadre şi studenţi. Anunţarea rezultatelor finale se va face pe 20 august.

Din 1 ianuarie 2021, va fi pusă în aplicare şi pilotată Metodologia de finanţare bugetară a instituţiilor publice de învăţământ superior, aprobată de Guvern în această vară. Aceasta prevede elaborarea, aprobarea, executarea şi raportarea bugetului pentru toate instituţiile publice de învăţământ superior cu autonomie financiară. În funcţie de rezultatele pilotării, hotărârea va fi modificată la propunerea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, or, dacă va fi cazul, aceasta va fi pusă în aplicare constantă.

Metodologia de finanţare bugetară a instituţiilor publice de învăţământ superior stabileşte modul de alocare pentru universităţi a finanţării-standard, în bază de cost standard, per student, şi coeficienţi de ajustare, asociată gradului de complexitate a programelor de studii de la ciclurile de studii superioare de licenţă şi master, a finanţării compensatorii pentru susţinerea performanţei şi a finanţării complementare pentru modernizarea bazei materiale şi didactice a instituţiei.

În prezent, în Republica Moldova activează 18 instituţii publice de învăţământ superior. Conform datelor statistice, în anul trecut de studii, numărul de studenţi a fost de 60,6 mii de persoane, fiind cu circa cinci mii de studenţi mai puţin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenţi în instituţiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenţilor. 

Similare
RECOMANDĂRI