SOCIAL

A fost lansat un ghid care să sensibilizeze angajaţii sistemului penitenciar la nevoile femeilor aflate în detenţie

post-img

Astăzi a fost lansat „Ghidului de bune practici pentru angajaţii sistemului penitenciar: Asigurarea răspunsului la nevoile speciale ale femeilor aflate în detenţie". Ghidul a fost elaborat de către Centrul de Drept al Femeilor (CDF) în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Penitenciarul nr. 7-Rusca.

Ghidul are drept obiectiv să contribuie la sensibilizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare şi a altor actori-cheie în ceea ce priveşte nevoile femeilor deţinute, a impactului detenţiei femeilor asupra familiei şi a întregii societăţi; creşterea cunoştinţelor şi competenţelor angajaţilor sistemului penitenciar în vederea asigurării respectării drepturilor femeilor în detenţie şi a nevoilor lor speciale; cunoaşterea standardelor şi practicilor internaţionale, în special a Regulilor de la Bangkok, promovarea şi aplicarea acestor standarde la nivel naţional.

Ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, a mulţumit partenerilor de dezvoltare pentru acest proiect, care va fi util angajaţilor din sistemul administraţiei penitenciare, menţionând că: „Ministerul Justiţiei apreciază colaborarea continuă cu Centrul de Drept al Femeilor şi recunoaşte realizările în acordarea serviciilor de suport, acţiunilor pentru promovarea valorilor umane, precum şi oferirea asistenţei psiho-sociale deţinuţilor vulnerabili".

Directorul ANP, Liuba Jignea-Suveica, a apreciat implicarea eficientă a reprezentanţilor CDF pentru elaborarea Ghidului de bune practici pentru instruirea angajaţilor sistemului penitenciar în scopul consolidării capacităţii de răspuns al funcţionarilor la nevoile speciale ale femeilor private de libertate. „Acest ghid va creşte nivelul cunoştinţelor şi competenţelor angajaţilor în asigurarea respectării drepturilor femeilor, cunoaşterea standardelor şi practicilor internaţionale".

Ghidul a fost elaborat în cadrul proiectului „Sporirea accesului la justiţie, asistenţă juridică şi sprijin psihologic pentru femeile în detenţie", în perioada 2017-2019 cu suportul financiar al Biroului de Cooperare a Elveţiei în Moldova şi al Guvernului Suediei.