A fost aprobat un nou mecanism de determinare a dizabilităţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A fost aprobat un nou mecanism de determinare a dizabilităţii

Guvernul de la Chişinău a aprobat astăzi Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă şi Instrucţiunea privind determinarea gradului de dizabilitate. Scopul proiectului este îmbunătăţirea procesului, prin asigurarea corectitudinii, imparţialităţii şi transparenţei acestuia.

Regulamentul aprobat prevede formarea structurilor teritoriale ale Consiliului în fiecare raion/municipiu şi sector al municipiului Chişinău, care vor asigura la nivel local pregătirea şi transmiterea dosarelor pentru determinarea gradului de dizabilitate, fără ca persoanele să se deplaseze în alte unităţi administrativ-teritoriale. Totodată, nu va mai fi obligatorie prezenţa cetăţenilor la procedura de determinare a gradului de dizabilitate, ceea ce va elimina cheltuielile legate de deplasare şi riscurile de corupţie.
 
Setul de documente va putea fi depus şi online sau de către reprezentantul desemnat, acesta urmând să fie examinat de către echipe speciale, compuse din experţi în determinarea gradului de dizabilitate. În total, vor activa 15 echipe, dintre care 12 pentru determinarea gradului de dizabilitate la adulţi şi trei - la copii. De asemenea, în vederea examinării corectitudinii determinării gradelor de dizabilitate şi a sesizărilor din partea autorităţilor şi cetăţenilor, vor fi create trei servicii de control.
 
Imparţialitatea în procesul determinării gradului de dizabilitate va fi asigurată prin distribuirea aleatorie a dosarelor echipelor speciale şi serviciilor de control. Aplicarea circuitului electronic al dosarelor se va efectua prin intermediul Sistemului informaţional automatizat „Asistenţă Socială”.
Similare
RECOMANDĂRI