Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A doua tinereţe pentru un avion istoric. Aparatul Rombac, recondiţionat total, poate fi admirat la Romaero

Una dintre primele aeronave fabricate în România, Rombac, a fost recondiţionată total şi va avea o a doua tinereţe, la sol! Echipa Ştirilor TVR a stat de vorbă, în exclusivitate, cu tehnicienii de la Romaero.

Se întâmpla în 1982, când primul avion de pasageri fabricat în România ieşea pe poarta fabricii de la Romaero. Un avion modern pentru acea vreme, cu o tehnologie avansată şi componente fabricate în Marea Britanie.

Au fost construite nouă aparate, însă numai şapte au decolat. În anii 90, aeronavele Rombac au fost interzise în Europa din cauza zgomotului puternic, aşa că au fost abandonate. În urmă cu câteva luni, 40 de tineri pasionaţi au început restaurarea uneia dintre aeronave.

Fuzelajul, interiorul luxos, cabina piloţilor, toate au fost refăcute.

Aproape toate instrumentele de bord au fost recondiţionate iar acum carlinga arată la fel ca în urmă cu 30 de ani. Chiar şi atunci, avionul avea performanţe comparabile cu ale aeronavelor din ziua de astăzi, cu o viteză de croazieră de peste 800 de kilometri pe oră şi o autonomie de aproape 4 mii de kilometri.

Avionul care, de-a lungul timpului, a transportat lideri de stat în diverse colţuri ale lumii, va primi acum o nouă viaţă. Marile companii vor putea achiziţiona în mod onorific dreptul de proprietate asupra avionului pentru a-l vopsi în culorile lor.

Avionul, care este parte din istoria aviaţiei româneşti, va putea fi admirat la Romaero.

Similare