Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A cutreierat toată Europa pe două roţi. E vorba de un basarabean, care în plină pandemie, a pornit cu bicicleta în călătoria vieţii sale

A cutreierat toată Europa pe două roţi. E vorba de un basarabean, care în plină pandemie, a pornit cu bicicleta în călătoria vieţii sale pe bătrânul continent. A parcurs peste 20 de mii de kilometri şi a vizitat mai bine de 30 de state înfruntânt provocări neaşteptate, care i-au schimbat viaţa.

Ideea de a călători prin Europa cu bicicleta i-a venit lui Ştefan Gîncu anul trecut, de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Aventura lui a început cu o scurtă călătorie în România.

ŞTEFAN GÎNCU: „După am avut aşa o revelaţie când am ajuns la Constanţa, am zis că nu eu vreau să merg mai departe şi să văd Grecia, pentru că aveam pe cineva acolo şi după Grecia am mers în toată Europa.”

Călătoria l-a costat în jur de 5000 de euro, dar spune că de mare ajutor i-au fost şi basarabenii stabiliţi peste hotare.

ŞTEFAN GÎNCU: „Am primit o bunătate şi o susţinere extraordinară la acei moldoveni, atât moral cât şi financiar şi cazare şi tot. Dacă nu erau ei, nu aş fi făcut această distanţă, zic eu mare.”

Călătoria nu a fost lipsită de peripeţii: a trebuit să facă faţă capriciilor vremii şi chiar a întâlnit în calea lui urşi. Dar nu acestea au fost cele mai mari provocări.

ŞTEFAN  GÎNCU: „La aşa dinstanţă ai pan de roţi practic de două şi chiar 3 ori pe zi. S-a stricat o roată de tot şi nu puteam să o repar şi a trebuit să merg pe jos ca să găsesc un service. Eu nu ştiam ce înseamnă travelingul pe bike, eu credream că, na, îţi iei un rucsac şi mergi. Nu, trebuie  echipament, pentru ca e mai comod, nu trebuie să ai nimic în spate pentru că e greu, când mergi 10 ore. Vreau să spun că fiecare kilogram contrază atunci când mergi, aici aveam mai multe scticle cu apă, dar când ai un kilogram îbn plus când urci un munte e foarte greu.”

După 23 de mii de kilometri parcurşi pe bicilcletă prin ţările europene, Ştefan a revenit recent la Chişinău.  Emoţionat, şi cu memoria telefonului plină de amintiri, tânărul spune că viaţa lui s-a schimbat esenţial.

ŞTEFAN GÎNCU: „Mă simt super entuziasmat, acest an din viaţa mea, l-am trăit practic  la maxim, am simţit fiecare zi, eu dorimind în cort, în mijlocul naturii, pe plajă câmpuri, în păduri, pe malul lacurilor, fiecare zi am trăit-o super fain. Şi cred că acum viaţa mea sună aşa, viaţa de la călătorie şi după călătorie.”

Despre întreaga călătorie a basarabeanului care a străbătut cu bicicleta toată Europa, aflaţi sâmbătă în rubrica "Metamorfoze", realizată de Liuba Maxim.
Similare
RECOMANDĂRI