SOCIAL

37 de antreprenori din Moldova vor beneficia de finanţare în cadrul programului Pare 1+1

post-img

În cadrul Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1, alţi 37 de antreprenori vor beneficia de finanţare în sumă de 7,26 milioane de lei.

Surse din cadrul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici şi Mijlocii (ODIMM) au relatat pentru INFOTAG că antreprenorii beneficiari vor investi în economia ţării aproximativ 20 milioane de lei şi vor crea 150 locuri de muncă.

Din cei 37 de antreprenori care au semnat miercuri contractele de finanţare nerambursabilă, 15 sunt lucrători migranţi reveniţi în Republica Moldova. Din totalul companiilor solicitante de finanţare nerambursabilă, 62% îşi desfăşoară activitatea în agricultură, 22% activează în domeniul prestării serviciilor şi 16% în industria prelucrătoare. Doar opt antreprenori sunt din Chişinău, iar ceilalţi sunt din 21 de raioane.

De la începutul anului curent, ODIMM a semnat 70 de contracte de finanţare nerambursabilă în sumă de 14 milioane de lei. Directorul ODIMM, Iulia Iabanji, a menţionat că pentru implementarea Programului, în bugetul de stat sunt planificate 40 milioane de lei, la fel ca şi în anul 2016. 

Programul PARE 1+1 a fost lansat în 2010 pe un termen de cinci ani, apoi a fost prelungit până în 2018. Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitenţe. Programul activează în baza regulii „1+1", astfel încât fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Fiecare antreprenor începător poate beneficia de un grant de până la 200 mii lei. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranţi, cetăţeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitenţe, rude de gradul I.

În perioada 2010-2014, programul a beneficiat de sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Matricei politicilor pentru programe de sprijinire a ramurii „Stimularea Economică în Zonele Rurale", finanţat de Uniunea Europeană. Până în anul 2018, programul va fi finanţat din suportul bugetar acordat de UE pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Republica Moldova.

Din 2010, de granturi au beneficiat peste 900 de întreprinderi, dintre care 200 în anul 2016. Acestea au primit în total 158,77 milioane de lei. Volumul total al investiţiilor în economia naţională depăşeşte 524 milioane de lei.