SOCIAL

20% din deşeurile de plastic care poluează planeta sunt, de fapt, sacoşele primite la magazine

Renunţă la sacoşa de plastic şi primeşti în schimb, gratis, una eco. Este provocarea la care au fost supuşi mai mulţi oameni ce ieşeau din magazin cu sacoşele pline de cumpărături. În acest mod, mai mulţi tineri au anunţat că încep o revoluţie împotriva pungilor din plastic. Acţiunea a durat două ore, timp în care au adunat de la trecători 28 de pungi si au împărţit 26 de sacoşe reutilizabile.

În doar cinci minute, am reuşit să numărăm 16 persoane care au ieşit cu 12 pungi de plastic din magazin şi doar trei care aveau pungi prietenoase cu mediul înconjurător. Tinerilor le-a fost mai greu decât s-au aşteptat să-i convingă pe oameni să renunţe la pungile cu care s-au obişnuit atât de mult.
 
„Scoatem tot de aici şi punem în pungă. Dar astea nu tot sunt în plastic? Noi încercăm să eliminăm tot ce putem. Iată de exemplu aceasta e bună pentru fructe şi legume, aici lipiţi tichetul, înlocuieşte punga aceasta subţirică de plastic. Haideţi să încercăm”.
 
„Cum vă simţiţi acum că aţi schimbat pungile de plastic pe cele de material?” „Parcă şi pungile sunt mai uşoare”. „Sunt mai comode de dus, nu taie la mâini. „O să le mai utilizaţi sau reveniţi la cele de plastic?” „Dacă o să mai avem cumpărături programate, cred că o să le mai utilizăm”.
 
În acest mod, au fost întâmpinaţi la ieşirea din magazin mai mulţi cumpărători.
 
„Mi se pare o acţiune binevenită. O să ne străduim să nu mai folosim. Este ruşinos şi ne fac observaţie. „Aţi avut vreodată o pungă de asta eco?” Nu, am avut multe din hârtie”.
 
„Eu de acum folosesc. Asta va fi pentru mine una în plus, una în geantă şi una va fi acasă. Ca să nu uit, în caz de ceva mai iai încă una”.
 
„Dorim să le oferim oamenilor un gust din acel sentiment când spui oamenilor „Nu” la casă atunci când îţi propune punga de plastic, dar tu ştii că o ai pe a ta şi poţi să pui toate produsele acolo. Noi dorim ca ei să încerce acest lucru, să le placă şi apoi să continue să îl facă”, a declarat Elena Tacu, organizatoare.
 
Tinerii care au organizat flashmobul spun că vor să împânzească oraşul cu sacoşe eco şi, astfel, declară război pungilor din plastic.
 
„Să folosim pungi din bumbac, in, cânepă, din aţe, dar care pot fi reutilizate. Şi nu doar aşa să spunem că dacă ai folosit pachetul de plastic de 2-3 ori te socoţi erou, nu, de fapt mare efort nu ai făcut”, a spus Ecaterina Ţăruş, organizatoare.
 
Se estimează că 20 la sută din deşeurile de plastic care poluează planeta sunt, de fapt, sacoşele primite la magazine. Studiile arată că un om foloseşte, în medie, 250 de pungi anual, iar durata de utilizare este de doar 20 de minute, după care sunt aruncate. Pentru a fi descompuse în natură, este nevoie de aproape 1.000 de ani.