Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

20 de apartamente de la mansarda unui bloc din Chişinău au fost distruse complet în urma incendiului izbucnit în după amiaza zilei de ieri

20 de apartamente de la mansarda unui bloc din Chişinău au fost distruse complet în urma incendiului izbucnit în după amiaza zilei de ieri. Locuitorii au venit astăzi să vadă ce s-a ales din munca agonisită de o viaţă. Tabloul i-a îngrozit. Oamenii spun că nu mai au puteri să o ia de la capăt. La locul tragediei a venit şi primarul de Chişinău, Ion Ceban, care a pormis ca va oferi ajutor financiar sinistraţilor. Primăria a anunţat că va deschide şi un cont pentru doritorii de a oferi ajutor persoanelor care au rămas fără locuinţe.

NATALIA CHICU, reporter TVR MOLDOVA: „Ne aflăm în bucătăria unui apartament de la mansardă. După cum se vede nu a mai rămas nimic din ea. Focul a distrus mobilierul, pereţii şi tavanul. În total 20 de apartamente au fost făcute una cu pământul. Potrivit pompierilor, construcţia a fost făcută din materiale uşor inflamabile. A fost deajuns o singură scânteie ca totul fie mistuit de flăcări."

Angela Laur era la serviciu când a aflat că în blocul în care locuieşte a izbucnit un incendiu. Femeia spera că focul nu se extinde spre apartamentul ei, însă flăcările nu i-au ocolit locuinţa şi au distrus-o  aproape complet. Neatinse au rămas doar câteva lucruri ale copilului şi icoanele.

ANGELA LAUR, locatară: „Dezastru şi în suflet şi aici. – Şţi reuşit ceva să recuperaţi? – Da, câteva hainuţe de-a băieţelului şi iacoanele nu au ars. Sper că tot ce se face, se face cu puterea Domnului. Cred că ne este dat să trecem prin asta. "
 
Femeia are un băieţel de 6 ani şi nu ştie cum să-i explice că nu se poate întoarce acasă să doarmă în patul lui şi să se joace cu jucăriile preferate.

ANGELA LAUR, locatară: „Cel mai mult îmi pare rău că copilul a rămas fără casă. Eu ca eu. Asta e. sănătate să fie că o să lucrăm. Apropiaţii, mama, mă susţin cei dragi şi prietenii. – Unde o să locuiţi acum? – Cred că cu chierie am să stau, mă gândesc. Acum în cap e un haos."

În aceeaşi situaţie s-au pomenit şi alte 19 familii care şi-au cumpărat apartamente la mansardă.

În bloc nu mai locuieşte nimeni acum. Apa cu care a fost stins focul s-a scurs până în subsol. Galina locuieşte la primul etaj şi a venit astăzi să vadă dacă mai poate salva ceva din lucrurile agonisite de o viaţă.

GALINA, locatară: „Ieri am intrat şi am luat documentele şi ce a fost mai necesar. D-apoi ploua în casă aşa pe draperii. Am, mai agonisit ce am făcut şi acum stăm în drum afară."

Pompierii au intervenit şi astăzi pentru a stinge focul care încă mocnea. Victimele au fost cazate temporar în cămine studenţeşti. Unii dintre sinistraţi au preferat însă să meargă la rude.

Dimineaţă, primarul Chişinăului şi reprezentanţi ai Comisiei pentru Situaţii Excepţionale au venit să evalueze pagubele. Primarul promite ajutor financiar pentru oamenii care au rămas fără acoperiş deasupra capului.

ION CEBAN primar de Chişinău: „Situaţia este dramatică. Voi veni la consiliul municipal Chişinău, sau fondul de rezervă, dacă ne ajung bani, să putem compensa, să vedem ce putem face. Şi fca un apel deschis către toţi constructorii, pentru că sunt din acaestă breaslă să vină să ajute."

Primăria va deschide şi un cont pentru cei care vor să le dea o mână de ajutor sinistraţilor.  

VADIM BRÎNZANIUC, pretor, sectorul Buiucani: „La ziua de luni o să avem un raport dacă poate fi exploatată clădirea şi în ce condiţii şi care e starea mansardei."

Cauzele izbucnirii incendiului urmează să fie stabilite de specialişti. Potrivit autorităţilor, mansardele a două blocuri de pe străzile Pelivan şi Independenţei, care au ars în 2014, au fost construite de aceeaşi firmă.  Atunci, 28 de familii au rămas fără acoperiş deasupra capului. Din 2019, nu au mai fost eliberate autorizaţii pentru construcţia mansardelor în municipiul Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI