17 octombrie, Ziua Mondială de Prevenire a Hipertensiunii Arteriale: „Măsuraţi-vă tensiunea arterială, controlaţi-o, trăiţi mai mult”
Vizualizari:

17 octombrie, Ziua Mondială de Prevenire a Hipertensiunii Arteriale: „Măsuraţi-vă tensiunea arterială, controlaţi-o, trăiţi mai mult”

Începând cu anul 2005, în fiecare an este marcată Ziua Mondială de prevenire a hipertensiunii arteriale, care are drept scop sporirea gradului de conştientizare a problemelor de sănătate cauzate de tensiunea arterială ridicată. În 2020 această zi este marcată pe 17 octombrie.

Potrivit estimărilor, tensiunea arterială crescută este principala cauză de deces care poate fi prevenită la nivel global. În acest an, sloganul Zilei Mondiale de prevenire a hipertensiunii arteriale este „Măsuraţi-vă tensiunea arterială, controlaţi-o, trăiţi mai mult”. Aceasta încurajează oamenii să-şi măsoare permanent tensiunea arterială, pentru a o ţine sub control.

Hipertensiunea arterială este o cauză majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atacurile de cord, bolile de rinichi şi poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea demenţei. Multe persoane care suferă de hipertensiune arterială nu ştiu despre asta, deoarece adesea nu este însoţită de simptome. Iată de ce este foarte importantă măsurarea şi monitorizarea regulată a tensiunii arteriale.

Factorii de risc pentru apariţia hipertensiunii arteriale pot fiîncadraţi în două categorii: modificaţi, cum ar fi vârsta, rasa şi ereditatea, precum şi modificabili, ce ţin de comportament şi stilul de viaţă. În această categorie se încadrează comportamentul alimentar nesănătos, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, obezitatea. 

Statisticile globale indică la faptul că mai puţin de 50% dintre adulţii cu hipertensiune arterială (≥140 mm Hg) au fost conştienţi de faptul că au o tensiune arterială înaltă. În ţările cu venituri mici şi mijlocii cifra e şi mai mică < 40%, iar în unele ţări gradul de conştientizare este foarte scăzut, fiind sub 10%.  Anual, peste 10 milioane de vieţi sunt pierdute din cauza tensiunii arteriale înalte. 

Proporţia populaţiei ce suferă de această afecţiune a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008, la 1,39 miliarde în 2010, iar ca urmare a procesului de creştere a numărului populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire, se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025. Din cei 1,39 miliarde estimate de adulţi cu hipertensiune arterială, aproape de 3 ori mai mulţi locuiesc în ţări cu venituri mici şi mijlocii. 

Consumul sporit de sare este unul din factorii majori de risc ce contribuie la apariţia hipertensiunii arteriale. Conform rezultatelor Studiului naţional privind consumul de sare, publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2018, în Republica Moldova populaţia consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea recomandată de către OMS – respectiv 10,8g/zi/persoană faţă de 5g/zi. Studiul menţionat a scos în evidenţă că 45,5% din populaţie are valorile tensiunii arteriale mai mari de >140 şi/sau >90 mmHg. Documentele strategice de politici în domeniul prevenirii şi controlului bolilor netransmisibile prevăd ca ţintă naţională reducerea cu 30% a consumului de sare către anul 2025. Un alt aspect important este controlul  bolii – peste 2/3 din persoanele cu HTA nu se adresează la timp pentru prescrierea şi urmarea tratamentului medicamentos.

În Republica Moldova, în anul 2019, circa 35961 de persoane au fost diagnosticate cu boală hipertensivă, boală ischemică a inimii însoţită de boala hipertensivă şi boli cerebrovasculare asociate cu boală hipertensivă, comparativ cu 41600 cazuri în anul 2018. Incidenţa bolii în Republica Moldova este de 101,4 cazuri la 10 mii de locuitori.

În contextul Zilei Mondiale de prevenire a hipertensiunii arteriale, vă îndemnăm să vă monitorizaţi şi măsuraţi în mod regulat tensiunea arterială la domiciliu, iar în cazul în care aţi depistat că aveţi hipertensiune arterială, să urmaţi cu regularitate tratamentul medicamentos prescris de medic.

Hipertensiunea arterială poate fi prevenită. Adoptarea un stil de viaţă sănătos, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat, reducerea consumului de sare până la 5 g pe zi, creşterea nivelului de activitate fizică, scăderea în greutate, va contribui semnificativ la reducerea riscului de apariţie a hipertensiunii arteriale.

Similare
RECOMANDĂRI