16 cazuri de rujeolă înregistrate în municipiul Chişinău în luna mai
Sursa foto:sanoteca.md Vizualizari:

16 cazuri de rujeolă înregistrate în municipiul Chişinău în luna mai

16 cazuri de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chişinău, de la începutul lunii mai a anului curent. Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, din cei 16 bolnavi înregistraţi, 14 sunt de etnie romă şi au contactat boala de la o persoană care a fost într-o călătorie în Ucraina.

În majoritatea cazurilor (87,5%), persoanele afectate nu au fost vaccinate cu nicio doză de vaccin împotriva rujeolei.
 
Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani, reprezentând 11 cazuri. Este de menţionat faptul că au fost afectaţi doi copii cu vârsta de până la un an, care nu erau eligibili de a fi vaccinaţi împotriva rujeolei.
 
Rujeola se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă care se menţine 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după trei - patru zile de la începutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.
 
Situaţia epidemiologică prin rujeolă este nefavorabilă în România şi Ucraina. Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, şase - şapte ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile de a fi vaccinate.
Similare