Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

14 ani de la explozia produsă într-un bloc din Soroca, în care au decedat cinci persoane între care şi un copil

14 ani s-au scurs de la explozia produsă într-un bloc din Soroca, în care au murit 5 persoane între care şi un copil. Foştii locatari ai blocului, care a fost parţial distrus, vin în fiecare an la monumentul ridicat în memoria celor decedaţi. Ei spun că explozia puternică, provocată de o scurgere de gaze, i-a marcat pentru toată viaţa, iar acum, sunt mult mai precauţi când vine vorba de respectarea măsurilor de securitate.

Pe 27 octombrie 2007, aproape de ora douăzeci şi două, o explozie puternică a distrus o parte a unui bloc de pe strada Ştefan cel Mare din oraşul Soroca. Cinci persoane au murit, inclusiv o fetiţă de 11 ani. Printre victime a fost şi unul dintre pompieri veniţi să lichideze incendiul. În timpul intervenţiei, peste el a căzut o placă de beton. 60 de oameni au rămas atunci fără locuinţă. Foştii locatari au venit şi în acest an la locul deflagraţiei. Ei spun că nici astăzi nu pot uita acele clipe de groază.

ELENA SAVIŢCAIA, fostă locatară: „În această casă am locuit 21 de ani.Şi în 2007 s-a distrus complet, în timpul ăsta eram în casă, noi am trăit la primul etaj, eram acasă eu, fata şi nepoţica. A dat Dumnezeu şi am rămas în viaţă”.

EUDOCHIA STRATIEVSCHI, fostă locatară: „Au trecut atâţia ani şi cine ştie ce ne aşteaptă şi cu nevoia de astăzi. Aici am crescut copii, aici au fost cele mai frumoase clipe din viaţă.  Am avut nişte vecini extraordinari de buni. Ce o fost asta nu se uită”.

Peste 50 de salvatori au participat atunci la scoaterea oamenilor de sub dărâmături. Specialiştii au stabilit ulterior că tragedia putea fi evitată dacă ar fi fost respectate normele de securitate. Despre tragedie mai amintesc astăzi doar dărâmăturile rămase neatinse şi îngrădite cu un gard de fier. Reprezentanţii primăriei spun însă că în scurt timp, aici va fi construită o capelă, în memoria victimelor.

GHENADIE MÎNASCURTĂ,  viceprimar, municipiul Soroca: „A fost aprobat construcţia unei capele în regiunea respectivă, în timpul apropiat vor demara lucrările de construcţie”.

Din păcate, drama de la Soroca nu a fost o lecţie pentru autorităţi, şi nici pentru locatarii unor blocuri care au ignorat măsuirile de securitate.

După acel caz din 2007, în Republica Moldova s-au produs mai multe explozii, cauza fiind mereu aceeaşi - exploatarea ilegală a buteliilor de gaz. În 2008, în bucătăria unui centru comercial din Chişinău a avut loc o explozie în urma căreia 6 persoane s-au ales cu arsuri grave.

O altă explozie a avut loc în 2016, în cafeneaua la Soacra din Piaţa Centrală din Chişinău, când au murit 4 persoane şi alte 13 au fost rănite. În 2018, 3 oameni şi-au pierdut viaţa într-o explozie care a distrus trei apartamente dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei.
Similare
RECOMANDĂRI