Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

12 jurnalişti din Republica Moldova vor participa la un program de formare, oferit de autorităţile din Franţa

Mass-media şi democraţia sunt domenii considerate contrare în multe părţi ale lumii, în special în Europa Centrală şi de Est. Într-o lume acaparată de propagandă şi dezinformare, presa nu trebuie să-şi piardă misiunea de a nu dăuna publicului. Pentru a face faţă provocărilor cotidiene, 12 jurnalişti din Republica Moldova vor participa la un program de formare, oferit de autorităţile din Franţa. Jurnaliştii vor studia cinci zile la Chişinău şi alte cinci zile la Strasbourg, alături de colegii francezi.


Proiectul " Media şi Democraţie" este un program de formare a jurnaliştilor din Republica Moldova şi are drept scop consolidarea presei independente. Responsabilii din Franţa spun că, în contextul unei dezinformări sporite şi a pierderii încrederii în mass-media, este prioritar de a ajuta jurnaliştii să facă faţă schimbărilor etice şi tehnologice care au loc în profesia lor.

Excelenţa Sa PASCAL LE DEUNFF, ambasadorul Franţei în Republica Moldova: „Dezvoltarea unei prese libere, independente, integre şi profesioniste în Republica Moldova este o condiţie sine qua non a acestui program de reformare. Iată de ce Franţa, care este fidelă principiilor democratice, care au fondat-o, şi care este pe deplin implicată şi angajată în vederea promovării şi protecţiei acestora pe plan Mondial, îşi reînoieşte sprijinul pentru acţiunile de cooperare menite să consolideze democraţia în Republica Moldova”.

CRISTINA PAPUŞOI, jurnalist Radio Chişinău: „Am aplicat ca să particip pentru că mi-am dorit întotdeauna să văd cum lucrează jurnaliştii din ţările mai dezvoltate, unde presa are tradiţii mai vechi decât în Republica Moldova şi cred că Franţa este cea mai potrivită alegere. Sper să vedem cum reuşesc jurnaliştii de acolo să-şi menţină democraţia în presă pentru că chiar cred că avem nevoie de o presă de încredere”.

jurnaliştii vor face o instruire teoretică la Chişinău, apoi vor merge la Strasbourg pentru un schimb de experienţă cu jurnalişti din două redacţii franceze: "Les Dernières Nouvelles d'Alsace" şi "L'Alsace".
Similare
RECOMANDĂRI