11 ferme zootehnice din Republica Moldova au fost atestate în categoria de prăsilă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

11 ferme zootehnice din Republica Moldova au fost atestate în categoria de prăsilă

11 ferme zootehnice din Republica Moldova au fost atestate în categoria de prăsilă, ceea ce semnifică că deţinătorii acestor ferme au atins un nou nivel de performanţă, au dreptul de a comercializa resurse de prăsilă şi pot obţine venituri mult mai mari decât orice fermă de producţie.

 Ceremonia de înmânare a atestatelor a avut loc astăzi, la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale şi Mediului, în prezenţa Secretarului de Stat, Alisa Pîrlog. 

”În toamna anului curent a fost organizată o campanie de examinare a fermelor zootehnice, pentru a examina îndeplinirea condiţiilor şi corespunderea categoriei de prăsilă pentru a fi atestate. Solicitările au venit de la fermieri, iar ministerul a acţionat în baza  Legii privind selecţia şi reproducţia în zootehnie. Astfel, comisiile de atestare au propus să fie atestate în categoria de prăsilă 11 ferme (bovine -1, porcine – 1, ovine – 6, iepuri – 1, piscicolă – 1 şi apicolă - 1). Categoria de prăsilă constituie o performanţă, ce oferă avantaje deţinătorului de animale de prăsilă, inclusiv de subvenţionare, dar în acelaşi timp, îl responsabilizează pentru a efectua lucrul de selecţie şi ameliorare a efectivului de animale, implicând pentru aceasta cheltuieli suplimentare pentru specialişti selecţioneri, registre de evidenţă zootehnică, instrumente şi utilaje pentru efectuarea măsurătorilor”, a subliniat Secretarul de Stat, Alisa Pîrlog, în cadrul evenimentului.

Oficialul a menţionat că fermele zootehnice de prăsilă au un avantaj prin faptul că, beneficiarii acestora sunt susţinuţi de către stat prin intermediul Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, acoperind până la 50 % din costul animalelor de prăsilă, astfel creând condiţii favorabile pentru ameliorarea genetică a efectivelor de animale, cumpărătorii achiziţionând animale de prăsilă la preţuri practic similare cu preţurile pentru animale simple.

Potrivit specialiştilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, creşterea valorii genetice a animalelor din Republica Moldova are un impact pozitiv asupra dezvoltării sectorului zootehnic, ceea ce stabileşte ca obiectiv ameliorarea animalelor şi producerea de animale cu performanţe productive superioare ce pot fi transmise generaţiilor viitoare. 

Similare
RECOMANDĂRI