Sfatul Tarii 100 De Ani File De Istorie

VIDEO. Istorici: Convocarea Sfatului Ţării, una dintre deciziile epocale ale elitelor basarabene

Convocarea Sfatului Ţării în data de 21 noiembrie 1917 a fost una dintre cele mai importante decizii pentru Basarabia, din momentul ruperii de la patria mamă. Istoricii califică actul drept începutul autodeterminării acestui teritoriu.

Căderea regimului ţarist a dus la o anarhie totală în Basarabia, iar elitele locale au simţit nevoia de convocare a unui organ suprem, pentru a gestiona viaţa internă din această provincie. Un factor decisiv în convocarea Sfatului Ţării l-a avut Congresul Militarilor Moldoveni.

Febra eliberării naţionale a atins toate păturile sociale. Congrese au fost organizate de reprezentanţii mai multor bresle şi etnii convieţuitoare pe teritoriul Basarabiei.

Sfatul Ţării a fost primul organ reprezentativ al Basarabiei care a urmat voinţa poporului. În acord cu populaţia, la 27 martie 1918, a fost posibilă votarea Unirii Basarabiei cu România.

TVR MOLDOVA şi Radio Chişinău desfăşoară campania „Sfatul Ţării - 100 de ani de la înfiinţare. File de istorie” un proiect ce îşi pune drept scop să informeze populaţia despre crearea primului organ legislativ al Basarabiei şi despre importanţa acestui eveniment în viaţa politică.