VIDEO. Asistenţă pentru victimele atacurilor informatice. Cei afectaţi pot suna la noul call center CERT
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Asistenţă pentru victimele atacurilor informatice. Cei afectaţi pot suna la noul call center CERT

Şantaje sexuale, furturi de date bancare sau de identitate se pot întâmpla printr-un simplu click.Iar cel care mijloceşte o astfel de situaţie este chiar persoana atacată informatic, care prin simpla accesare a unui link, deschide calea către numeroase date deţinute în calculatorul său.

Pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de astfel de atacuri a fost înfiinţat un call center, gestionat de centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică.

Teodor este unul dintre operatorii noului call center înfiinţat de Centrul naţional de răspuns la incidentele de securitate cibernetică.

Deşi Serviciul a început să funcţioneze de astăzi, oamenii au sună într-una. Chiar dacă unii dintre apelanti mai încurcă instituţiile.

Sunt însă şi apeluri ale unor persoane care, într-adevăr, au devenit victime ale hackerilor care le-au infectat calculatoarele cu viruşi.

Persoanei în cauza i se ceruse plata unei recompense în bitcoin iar cei de la CERT l-au direcţionat către poliţie, recomandându-i să nu plătească suma cerută de atacator.

Diversitatea instrumentelor de atac este atât de mare încât, spun specialiştii CERT, este imposibilă găsirea unor soluţii după numai un apel către call center. Este şi cazul atacurilor care au afectat numeroşi fani ai serialului Game of Thrones. Prin false anunţuri de vânzări, fanii erau îndemnaţi să îşi cumpere diverse suveniruri şi pentru care li se cerea să îşi dea datele cardurilor bancare.

Anul trecut, au avut loc în România câteva milioane de atacuri informatice, 1500 dintre ele fiind unicat prin modul de manifestare.

Similare
RECOMANDĂRI