SCI-TECH

VIDEO. EXCLUSIV Maşinile care se conduc singure şi autoturismele electrice, vedetele Salonului Internaţional de la Geneva. Perspective imediate

post-img

Ultimele noutăţi din industria auto şi-au făcut apariţia ca nişte staruri de cinema la Salonul Auto de la Geneva, care a început ieri.

Cei aproximativ 700 de mii de vizitatori veniţi din toată lumea au ce admira: peste 900 de automobile de ultimă generaţie şi peste 100 de modele expuse în premiera mondială. Urmăriţi un reportaj ÎN EXCLUSIVITATE realizat de Cătălin Deacu şi Sorin Eşeanu.
 

Maşinile care se conduc singure, fără şofer, şi autoturismele electrice sunt vedetele Salonului Auto Internaţional de la Geneva.

"Tehnologia a avansat atât de mult, încât au apărut maşinile electrice sport. Unele modele au chiar şi 400 de cai putere şi pot parcurge până la 500 de kilometri fără să necesite încărcare" - Cătălin Deacu, jurnalist TVR.

Maşinile electrice sunt tot mai căutate în Europa, în primul rând pentru că până acum şoferii le încărcau gratis. Nu erau costuri de alimentare cum sunt cu benzina şi motorina.

"În mod clar, energia electrică este mai ieftină decât benzina sau motorina. Dar va trebui să lucrăm împreună cu furnizorii pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru încărcare", a explicat Patrick Vergelas, director, servicii de mobilitate, constructor auto.

Încet, dar sigur, situaţia se schimbă, inclusiv în România.

"Sistemele de plată sunt la început şi în Europa. Încă sunt peste 90% dintre staţii sunt cu acces gratuit sau în diverse forme de taxare de demo. Dar deja observăm că, atât în Europa, cât şi în România, începe să se taxeze accesul la staţiile pentru încărcarea maşinilor electrice" - Adrian Mitrea, jurnalist specializat în piaţa auto.

Din 19 martie, una dintre reţelele de staţii de încărcare a maşinilor electrice din România va oferi servicii doar contra cost.

Alexandru Teodorescu, director reţea de staţii de încărcare pentru maşini electrice: "Pentru 1.000 de km drumuri lunare prin Bucureşti şi o folosire exclusivă a reţelei în regim ‘fast’, costurile ar fi în jur a 280-300 de lei maxim".

Administraţia Fondului pentru Mediu vrea să susţină financiar nu doar achiziţia de maşini electrice şi hibride, ci şi construirea staţiilor de încărcare. Programul ar urma să fie lansat anul acesta, iar serviciile trebuie reglementate împreună cu ANRE.

Anul trecut, aproape 3.000 de maşini electrice şi hibrid au fost vândute în România, cu 136% mai multe decât în 2016.