SCI-TECH

Un studiu a arătat pentru prima oară că anticorpii de COVID-19 pot rezista în corp cel puţin trei luni după infectare

post-img

Anticorpii de coronavirus pot rezista în corp cel puţin trei luni după ce o persoană contractează virusul SARS-CoV-2, potrivit unui nou studiu publicat în Science Immunology.

Cercetătorii de la Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute (LTRI) de la Universitatea din Toronto au folosit salivă şi mostre de sânge de la pacienţi cu COVID-19 pentru a măsura şi compara anticorpii de-a lungul a trei luni de la apariţia simptomelor.
 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că anticorpii din clasa IgG care se leagă de proteina S (spike) a virusului SARS-CoV-2 sunt detectabili pentru cel puţin 115 zile, reprezentând cel mai lung interval de timp măsurat până acum. Studiul mai este şi primul care arată că aceşti anticorpi pot fi detectaţi şi în salivă.

Saliva ar putea fi o alternativă la testarea pentru anticorpi

„Studiul nostru arată că anticorpii IgG împotriva proteinei S a virusului sunt relativ durabili în sânge şi salivă. Studiul nostru mai sugerează că saliva ar putea fi o alternativă la testarea pentru anticorpi. Deşi saliva nu este la fel de sensibilă ca sângele, este mai uşor de colectat”, a explicat Jennifer Gommerman, profesor de imunologie la Universitatea din Toronto şi coordonatorul testării pe salivă.

Mulţi oameni care se recuperează în urma infecţiei cu COVID-19 dezvoltă agenţi imuni în sânge numiţi anticorpi care sunt specifici noului coronavirus. Aceşti anticorpi sunt folositori pentru că indică cine a fost infectat, indiferent dacă persoana în cauză a prezentat sau nu simptome.

Durabilitatea reacţiei anticorpilor la SARS-CoV-2 a fost intens dezbătută în ultimele luni. Un studiu anterior publicat în Nature Medicine a sugerat că anticorpii pot dispărea după două luni pentru unii oameni care au avut virusul dar nu au prezentat simptome.

Studiul ar putea implicaţii majore pentru dezvoltarea unui vaccin eficient

Deşi echipa de cercetători recunoaşte că încă nu ştiu destul de multe despre reacţia anticorpilor la infecţia cu SARS-CoV-2, inclusiv cât de mult rezistă anticorpii după această perioadă şi ce protecţie pot oferi împotriva unei noi infecţii, acest studiu ar putea implicaţii majore pentru dezvoltarea unui vaccin eficient, potrivit MedicalXpress.

„Acest studiu sugerează că dacă un vaccin este conceput cum trebuie, poate avea potenţialul de a induce o reacţie durabilă a anticorpilor care pot proteja persoana vaccinată împotriva virusului care cauzează COVID-19”, a mai precizat Gommerman.