SCI-TECH

Un nou vaccin poate fi un pas important în remediul pentru cancerul pe creier

post-img

Studiul recent a arătat că un vaccin personalizat împotriva glioblastomei (cancer pe creier) poate creşte speranţa de viaţă a unor pacienţi. Aproape 30% dintre cei înscrişi în studiul actual au supravieţuit cel puţin trei ani după începerea participării, pacienţii continuând să fie monitorizaţi de-a lungul timpului.

Vaccinul, cunoscut ca DCVax-L, a fost creat de savanţii de la Universitatea California - Los Angeles şi de la Northwest Biotherapeutics, scrie descopera.ro.

Acesta foloseşte propriile celule dendritice ale pacientului pentru a ajuta la activarea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. În prezent, speranţa de viaţă la pacienţii cu glioblastoma este de 15-17 luni şi mai puţin de 5% dintre pacienţii care primesc îngrijirea standard supravieţuiesc cel puţin cinci ani de la începerea tratamentului.

Descoperirile interimare ale studiului care este în desfăşurare au fost publicate pe 29 mai în Journal of Translational Medicine. Studiul este cel mai mare de acest tip care testează vaccinuri personalizate la pacienţii diagnosticaţi cu cancer pe creier.

Vaccinul a fost administrat la circa 300 de pacienţi nou-diagnosticaţi cu glioblastomă în perioada iulie 2007 - noiembrie 2017.