SCI-TECH

VIDEO. Un academician din R. Moldova a creat un material unic care va ajuta la curăţarea oceanelor

Un material unic, care va permite explorarea avansată a spaţiului cosmic şi curăţarea oceanelor, a fost creat de un savant din R. Moldova, cu ajutorul colegilor săi din Germania, Italia şi Austria. Academicianul Ion Tighineanu a inventat un material inorganic care are proprietatea să atragă şi să respingă apa şi alte materiale, în acelaşi timp, potrivit mir24.

Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi directorul Centrului Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, şi profesorul Rainer Adelung de la Universitatea din Kiel, Germania, au fost principalii oameni de ştiinţă care au contribuit la crearea noului tip de material anorganic.

Materialul a fost denumit aerogalnit sau aero-GaN şi are proprietatea să atragă şi să respingă apa şi alte materiale în acelaşi timp.

Aerogalnitul este un nanomaterial care manifestă concomitent proprietăţi contradictorii, hidrofobe şi hidrofile. Acesta se aseamănă cu o gumă, şi potrivit oamenilor de ştiinţă posedă un şir de caracteristici miraculoase. Acesta va putea fi folosit pe post de filtru pentru curăţarea apei oceanelor, dar şi la curăţarea materialelor elctrotehnice. Va putea transmite informaţii despre starea atmosferei de pe alte planete şi va putea fi folosit pentru confecţionarea hainelor care protejează de ploaie şi absorb transpiraţia.

Ion Tighineanu spune că mecanismul funcţionării aerogalnitului poate fi observat şi în natură, la furnicile roşii de exemplu, care separat nu pot înota, însă odată ce nimeresc în apă, formează o „plută vie” mişcătoare, susţinându-se una pe alta.

Doctorul în ştiinţe medicale, Tudor Branişte, a spus că „totul depinde de obiectivele noastre şi ce dorim să realizăm, fiindă acest material are proprietăţi uriaşe”.

Pentru crearea noului material, Ion Tighineanu şi echipa sa au realizat cercetări timp de mai mult de doi ani.