Semnale radio misterioase, luni electrice şi alte bizarerii din Univers. Obiecte şi fenomene ciudate care intrigă astronomii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Semnale radio misterioase, luni electrice şi alte bizarerii din Univers. Obiecte şi fenomene ciudate care intrigă astronomii

Astronomia este un domeniu relativ nou (cel puţin astronomia modernă), de aceea este normal să existe numeroase obiecte şi fenomene care ies din tiparele cunoaşterii generale. Este lesne de înţeles că, deseori, astronomii descoperă noi şi noi surprize în cosmos care dau peste cap teoriile consacrate din varii subdomenii ale cercetării cosmosului.

Din 2007, cercetătorii au primit semnale radio extrem de puternice şi de luminoase care durează doar câteva milisecunde. Aceste impulsuri enigmatice au fost numite FRB-uri (fast radio bursts) şi par să provină de la distanţe de miliarde de ani lumină, scrie Live Science.

Cea mai puternică substanţă în Univers se formează din vestigiile unei stele moarte. Conform simulărilor, protonii şi neutronii dintr-o suprafaţă a unei astfel de stele pot fi supuşi unei presiuni gravitaţionale extrem de ridicată, ce-i stoarce într-o formă de spaghete până când se vor rupe (la o forţă de 10 miliarde de ori mai mare decât cea care zdrobeşte oţelul).

Planeta pitică Haumea, care se află în Centura Kuiper, dincolo de Neptun, este deja neobişnuită. Are o formă alungită, două luni şi o zi care durează doar 4 ore, fiind cel mai rapid obiect din Sistemul Solar.

Dar în 2017, Haumea a devenit şi mai ciudată atunci când astronomii au văzând-o trecând prin faţa unei stele, observând inele extrem de subţiri care orbitează în jurul ei - probabil rezultatul unei coliziuni din trecutul îndepărtat. O lună care orbitează altă lună Cunoscute şi ca subluni, acestea sunt obiecte teoretice, dar calculele recente sugerează că nu este nimic imposibil cu privire la formarea lor, astfel că o descoperire de genul acesta este posibilă pe viitor.

Galaxia ce conţine foarte puţină materie întunecată Materia întunecată - substanţa necunoscută din care este alcătuit 85% din Univers - este bizară. Dar cercetătorii sunt cel puţin siguri de un lucru: aceasta este peste tot. De aceea, a fost o mare surpriză când în martie 2018 a fost descoperită o galaxie bizară care părea că abia conţine ceva materie întunecată. Studiile ulterioare au confirmat că bizareria de pe cer nu conţinea de fapt materie întunecată. 

Cea mai bizară stea Atunci când astronomul Tabetha Boyajian de la Louisiana State University şi colegii săi au văzut pentru prima dată KIC 846285, au fost uimiţi.

Poreclită steaua Tabby, obiectul avea variaţii neregulate de luminozitate, iar pentru perioade îndelungate, luminozitatea putea scădea chiar şi cu 22%. Au fost invocate mai multe teorii, printre care megastructura extraterestră, dar în ziua de astăzi, mulţi cercetători cred că steaua este înconjurată de un inel anormal de praf care cauzează schimbările de luminozitate.

Un Hyperion foarte electric Există mulţi sateliţi naturali ciudaţi în Sistemul solar, dar niciunul nu-l întrece pe Hyperion, mica lună a lui Saturn. Aceasta este o rocă de formă neregulată plină cu cratere. Cassini a observat că Hyperion este încărcată cu un impuls de particule de electricitate statică ce curge în spaţiu.

Un altfel de bombardament cu neutrini Un astfel de eveniment s-a desfăşurat pe 22 septembrie 2017. În sine, nu a fost ceva extraordinar. Fizicienii de la IceCube Neutrino Observatory din Antarctica au văzut neutrini cu niveluri similare de energie cel puţin o dată pe lună. Dar acesta a fost special pentru că a fost primul care a ajuns cu suficientă informaţie cu privire la originea sa pentru ca astronomii să poată orienta telescoapele în direcţia din care a venit. Au aflat că drumul să a început acum 4 miliarde de ani şi că a provenit dintr-un blazat o gaură neagră supermasivă din centrul galaxiei care a consumat materialul din jur.

O fosilă vie de galaxie DGSAT I este o galaxie ultradifuză, ceea ce înseamnă că este mare cât Calea Lactee, dar stelele sale sunt atât de răsfirate încât este aproape imposibilă. Dar când savanţii au văzut DGSAT 1 în 2016, au observat că este singură, în condiţiile în care astfel de galaxii se găsesc în roiuri. Caracteristicile sale indică faptul că s-a format în timpul unei ere diferite a Universului, la doar un miliard de ani după Big Bang. M.

Imaginea dublă a unui quasar Obiectele masive curbează traiectoria luminii, suficient încât să distorsioneze imaginile obiectelor din spatele lor. Atunci când cercetătorii au folosit Telescopul Spaţial Hubble pentru a observa un quasar de la începutul Universului, au folosit pentru a estima rata expansiunii cosmosului, găsind că se extinde mai rapid astăzi decât în trecut - o descoperire care contrazice alte măsurători. Acum fizicienii au nevoie să-şi dea seama dacă teoriile lor sunt greşite sau dacă altceva bizar are loc.

Curent infraroşu în spaţiu Stelele neutronice sunt obiecte extrem de dense care se formează după moartea unei stele regulate. În mod normal, emit unde radio sau radiaţii cu energie înaltă precum razele X, dar în septembrie 2018, astronomii au găsit că un curent lung de lumină infraroşie vine de la o stea neutronică aflată la 800 de ani lumină de Terra - ceva ce până acum nu a fost observat.

Cercetătorii au propus că un disc de praf care înconjoară steaua neutronică poate genera semnalul, dar până acum, teoria nu a fost demonstrată. Planeta orfană cu aurore Prin galaxie există nenumărate planete orfane, care au scăpat de forţele gravitaţionale ale stelei lor. Un obiect bizar în această clasă este SIMP J01365663+0933473, un obiect aflat la 200 de ani lumină distanţă şi al cărui câmp magnetic este de 200 de ori mai puternic decât cel al lui Jupiter. Este suficient de puternic încât poate genera aurore strălucitoare, observabile cu telescoapele radio.
Similare
RECOMANDĂRI