SCI-TECH

Scandal uriaş la Facebook. Un profesor rus născut în R. Moldova a sustras date personale ale utilizatorilor şi le-a transmis unei companii

post-img

Facebook trece prin cea mai mare criza de la înfiinţarea sa, acum 14 ani. Într-o singură zi, compania lui Mark Zuckerberg a pierdut la bursă 4 miliarde de dolari, pe fondul scandalului privind extragerea şi utilizarea neautorizată, în scopuri politice, a unor informaţii privind peste 50 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare. Omul aflat în spatele acestui scandal uriaş este un profesor rus, născut în Republica Moldova.

Aleksandr Kogan a colectat în mod legal datele utilizatorilor, dar a încalcat regulile platformei transmiţând aceste date către Cambridge Analytica.

Christopher  Whylie,  fost angajat Cambridge Analytica: "Cred că e foarte important ca oamenii să înţeleagă că, Cambridge Analytica s-a desprins dintr-un grup, contractor militar, cu sediul la Londra. Creau algoritmuri prin care puteau fi analizate vulnerabilităţile mentale ale oamenilor şi apoi creau modele de răspândire a informaţiilor pe diverse canale online astfel încât oamenii vedeau peste tot lucruri care puteau fi sau nu adevărate. Este o campanie care a dus ştirile false la un alt nivel creând algoritmuri de difuzare."

Profesorul Alexand Kogan, de la Universitatea Cambridge, născut în Republica Moldova şi crescut la Moscova, şi-a păstrat legăturile cu mediul academic rus şi după emigrarea în Statele Unite. El a accesat datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook, prin simpla crearea a unui chestionar completat de aproape 300 de mii de oameni.

Damian Collins, deputat britanic: "Utilizatorii Facebook din întreaga lume care urmăresc această poveste,  mulţi care nici măcar nu au auzit de Cambridge Analytica, sunt îngrijoraţi în legătură cu Facebook şi cum datele lor sunt luate de pe reţea şi cum sunt folosite."

Facebook se apără şi spune că totul a fost legal. Singurul lucru în neregulă este că a pus datele astfel obţinute la dispoziţia unor terţi, inclusiv Cambridge Alaytica.

Compania în cauză a fost înfiiţată de Steve Banon, fost consilier al lui Donald Trump şi de un om de afaceri conservator, unul dintre pricipalii donatori ai Partidului Republican.