R.Moldova a ridicat 10 poziţii în indicele „Global Cybersecurity 2018”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R.Moldova a ridicat 10 poziţii în indicele „Global Cybersecurity 2018”

Republica Moldova s-a clasat anul trecut pe locul 31 la nivel regional şi pe locul 53 la nivel global în Raportul ”Indicele Global Cybersecurity” (GCI v3), fiind printre ţările care au dezvoltat angajamente complexe şi se angajează în securitatea informatică, programe şi initiative.

Anul trecut, Indicele Global Cybersecurity a poziţionat Republica Moldova pe locul 73, precizează BizLaw.md

Raportul privind acest indice a fost produs şi analizat de către Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor.

Indicele este axat pe politicile guvernamentale şi structurile legislative ale UE şi reprezintă o referinţă de încredere ce măsoară angajamentul ţărilor pentru securitatea cibernetică la nivel global cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa şi dimensiunile diferite ale problemelor existente.

Pe măsură ce securitatea informatică are un domeniu larg de aplicare ce traversează multe industrii şi diferite sectoare, nivelul de dezvoltare sau angajamentul fiecărei ţări a fost evaluat pe cinci piloni:

  • Juridic: Măsuri bazate pe existenţa instituţiilor şi a cadrelor juridice care se ocupă de Securitatea cibernetică şi criminalitatea informatică.
  • Tehnic: Măsuri bazate pe existenţa instituţiilor tehnice şi a relaţiilor de lucru cu securitatea informatică.
  • Organizaţional: Măsuri bazate pe existenţa unor instituţii şi strategii de coordonare a politicilor pentru dezvoltarea securităţii cibernetice la nivel naţional.
  • Dezvoltarea capacităţilor: Măsuri bazate pe existenţa cercetării şi dezvoltării, educaţiei şi educaţiei, programe de instruire, profesionişti certificaţi şi agenţii din sectorul public care promovează consolidarea capacităţilor.
  • Cooperare: Măsuri bazate pe existenţa parteneriatelor, a cadrelor de cooperare şi a cooperării reţelelor de partajare a informaţiilor.

Indicele Global Cybersecurity (GCI) este un indice care combină 25 de indicatori într-un singur punct de referinţă. Scopul general al acestui indice este de a promova o cultură globală a securităţii cibernetice şi de a o integra în centrul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor.

Raportul Indicele Global Cybersecurity (GCI v3) poate fi accesat aici

În Moldova, domeniul TIC este dezvoltat în baza Strategiei Naţionale pentru Societatea Informaţională Dezvoltarea "Digital Moldova 2020" şi Programul Cyber Security 2016-2020.

Similare
RECOMANDĂRI