SCI-TECH

Petrecerea timpului în natură are o sumedenie de beneficii pentru sănătate. Iată de ce

post-img

O doză zilnică de lumină solară ar putea îmbunătăţi sănătatea generală. Noi cercetări au descoperit o legătură între timpul petrecut în natură cu o stare de bine îmbunătăţită, un somn mai bun şi un risc mai scăzut de depresie pe tot parcursul vieţii.

„O doză zilnică de lumină puternică este la fel de importantă precum evitarea luminii pe timp de noapte”, a explicat Sean Cain, psiholog şi cercetător la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, ale cărui studii experimentale anterioare au arătat modul în care lumina artificială afectează somnul şi ritmul circadian, potrivit Science Alert.
 

În acest nou studiu observaţional, Cain şi colegii săi au analizat efectul pe care expunerea la lumina exterioară îl are asupra somnului şi a stării de bine a peste 400.000 de oameni din UK Biobank, un studiu amplu al adulţilor din Regatul Unit care colectează informaţii despre obiceiurile de activitate fizică şi somn până la diagnostice medicale şi starea de sănătate.

Factorul cheie ce poate contribui la energie scăzută şi tulburări de somn

Cercetările anterioare au arătat că petrecerea timpului în natură are o sumedenie de beneficii pentru sănătate, o parte fiind asociată cu lumina naturală care este cel mai important indicator de mediu în privinţa timpului pentru ritmul circadian al corpului.

Prea puţină lumină naturală ar putea fi un factor cheie ce poate contribui la energie scăzută şi tulburări de somn, acestea fiind asociate cu depresie, o tulburare comună şi una dintre principalele cauze globale pentru dizabilitate.

„Oamenii au evoluat într-un mediu cu o distincţie clară între zi şi noapte, însă mediile noastre moderne au estompat această diferenţiere”, au explicat oamenii de ştiinţă.

În zilele noastre, oamenii petrec „mare parte din timp în condiţii de lumină artificială din cauza expunerii reduse la lumina solară”. Asta poate duce la perturbarea somnului pentru că lumina inhibă melatonina, un hormon ce favorizează somnul. Studiile anterioare ale lui Cain şi echipei sale au arătat că aproape jumătate dintre locuinţele dintr-un studiu desfăşurat în Melbourne erau echipate cu lumină îndeajuns de puternică încât să inhibe melatonina cu până la 50%.

O doză mai mare de lumină, asociată cu o stare de bine îmbunătăţită şi un somn mai bun

O doză mai mare de lumină între răsărit şi apus a fost asociată cu o stare de bine îmbunătăţită şi un somn mai bun, precum şi un risc mai scăzut de depresie şi utilizare mai redusă a medicamentelor antidepresive.

Fiecare oră adiţională de lumină naturală a fost asociată cu un risc de depresie mai scăzut pe parcursul vieţii, o utilizare mai scăzută a antidepresivelor şi o creştere a gradului de fericire. Interesant mai este şi faptul că tot mai multe dovezi sugerează că terapia prin lumină este o metodă eficientă însă prea puţin folosită în tratarea depresiei, în special în combinaţie cu alte medicamente.