SCI-TECH

Panourile solare ar putea avea o eficienţă energetică de 80%, graţie unei inovaţii tehnologice

post-img

În prezent, eficienţa convertirii în energie a panourilor solare este între 11 şi 22%. Industria energiei verzi acaparează din ce în ce mai mult teren, panourile solare producând energie atât la nivel industrial, cât şi pentru consumul domestic.

În ciuda potenţialului pe care această tehnologie îl poate avea, ea este destul de limitată în prezent. Panourile solare având o eficienţă de 11-22%.

Totuşi, acest lucru este pe cale să se schime cu ajutorul unei inovaţii tehnologice. Astfel, cu ajutorul unei matrice din nanotuburi din carbon care recolectează fotonii termici din spectrul infraroşu, reprezentând căldura care este pierdută de către actualele celule solare, acest dispozitiv converteşte energia colectată în altă lungime de undă a luminii, care poate fi reciclată în energie electrică, notează Science Alert.

„Fotonii termici sunt acei fotoni emişi de către un obiect fierbinte”, explică inginerul Junichiro Kono de la Universitatea Rice. „Dacă ne uităm la ceva fierbinte cu o cameră cu infraroşu, vom vedea că acesta străluceşte. Camera surprinde acei fotoni termici”, a mai adăugat acesta.

Radiaţia infraroşie este acea parte a spectrului luminii care transportă căldura. Este invizibilă ochiului uman, dar se află pe acelaşi spectru electromagnetic precum lumina pe care o putem vedea sau undele radio. Totuşi, dat fiind faptul că radiaţia termincă este emisă pe o bandă lată nu poate fi folosită pentru a produce energie. Sistemele de captare a luminii solare fiind eficiente doar pe o lungime de bandă îngustă.

Sistemul care a fost creat de ingineri pentru a eficientiza panourile solare foloseşte o caracteristică fundamentală a nanotuburilor de carbon. Acestea au capacitatea de a permite electronilor să circule într-un singur sens. Astfel, fotonii termali care intră în aceste tuburi le pot accesa din orice punct, în schimb direcţia lor de deplassare este unică, transformând în acest fel căldura în electricitate.

„Prin colectarea energiei termale care este risipită într-o regiune specifică, o putem converti în electricitate într-un mod foarte eficient”, explică inginerul Guruaj Naik. El a mai adăugat: „Predicţiile teoretice indică că putem atinge astfel o eficienţă de 80%”.