SCI-TECH

Observaţiile din satelit arată că defrişarea pădurii amazoniene a crescut cu 278% în iulie 2019 faţă de iulie 2018

post-img

Institutul Brazilian de Studii Spaţiale (INPE) a raportat că în luna iulie a acestui an au fost defrişate suprafeţe însumând 2.253 kilometri pătraţi. Pentru a înţelege proporţiile dezastrului, calculele arată că, în comparaţie cu luna iulie a anului precedent, creşterea suprafeţelor despădurite a fost de 278%.

Bazinul râului Amazon găzduieşte cea mai mare pădure tropicală care mai există pe suprafaţa Terrei, aproximativ 60% din suprafaţa de 5,5 kiometri pătraţi aflându-se pe teritoriul Braziliei, iar dacă tendinţa care pare a se contura în ultimele luni se menţine, aceasta s-ar afla într-un pericol major şi cu ea întreaga planetă, notează Live Science.

Datele care au arătat această creştere catastrofală a ratei defrişării au fost oferite publicităţii de către INPE, care de asemenea a oferit o statistică asemănătoare în care erau comparate situaţiile din anii 2018 şi 2019 din luna iunie, anul acesta marcând o creştere de 88%. 

Această statistică vine în contextul unui conflict dintre preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, un politician care neagă efectele încălzirii globale şi care s-a declarat în favoarea ridicării restricţiilor legate de exploatarea lemnului, terenurilor şi resurselor din solul şi subsolul Pădurii Amazoniene şi INPE. În data de 2 august, Bolsanaro l-a demis pe şeful acestei agenţii, acuzând că datele din raportul legat de luna iunie ar fi falsificate. De asemenea, administraţia prezidenţială a anunţat că pentru supravegherea defrişării pădurii amazoniene va fi angajată o corporaţie.

Pe lângă pericolele pe care defrişarea pădurii amazoniene le poate avea asupra ecosistemului şi comunităţilor din zonă, trebuie luat în considerare şi faptul că pădurile din Bazinul Amazonului absorb în jur de două milioande de tone de dioxid de carbon anual şi eliberează în atmosferă în jur de 20% din oxigenul necesar vieţii. Protejarea pădurilor tropicale amazoniene se poate dovedi una dintre cele mai eficiente şi ieftine modalităţi de combatere a încălzirii globale.