SCI-TECH

O nouă interfaţă va da oamenilor acces instant la internet doar prin puterea gândului

post-img

O echipă internaţională de cercetători condusă de UC Berkeley şi Institute for Molecular Manufacturing din SUA au prezis că progresul exponenţial în nanotehnologie, nanomedicină, inteligenţă artificială şi computaţie va duce, în acest secol, la dezvoltarea interfaţei în timp real creier/reţea (Human Brain/Cloud Interface - B/Cl).

Nanoroboţii neurali ar putea fi folosiţi pentru conectarea neocortexului creierului uman la un „neocortex sintetic” în reţea. Robert Freitas, un autor principal al studiului, a propus că aceşti nanoroboţi ar oferi monitorizare directă în timp real şi ar controla semnalele la şi de la celulele cerebrale, scrie Medical Xpress.

„Aceste dispozitive ar naviga prin ţesutul uman, ar trece de bariera sânge-creier şi s-ar autopoziţiona în mod precis lângă şi chiar în neuroni”, a explicat Freitas. „Apoi, ar transmite wireless informaţie codificată la şi de la o reţea artificială pentru extragere de date în timp real”, a adăugat acesta.

„Un sistem B/Cl mediat de nanoroboţi neurali ar oferi indivizilor acces instantaneu la toată cunoaşterea umană cumulativă disponibilă în reţea şi în acelaşi timp ar îmbunătăţi semnificativ capacităţile de învăţare a oamenilor şi inteligenţa acestora”, a precizat Nuno Martins, conducătorul studiului.

Tehnologia C/Cl ar permite crearea unui „supercreier global” care ar conecta reţelele creierelor umane şi a inteligenţei artificiale pentru apariţia gândurilor colective.

De asemenea, cercetătorii precizează că această tehnologie este aproape de realizare. Conform estimărilor grupului, chiar şi supercomputerele existente au viteze de procesare capabile de a face faţă volumurilor necesare de date neurale pentru B/Cl.

Totuşi, introducerea nanoparticulelor şi nanoroboţillor în creier prin circulaţia sângelui este cea mai mare provocare pentru tehnologie.

„Este necesară o analiză detaliată a biodistribuţiei şi biocompatibilităţii nanoparticulelor înainte să fie luată în calcul pentru oameni. Chiar şi aşa, cu acestea şi alte tehnologii pentru dezvoltarea B/Cl, un 'internet al gândurilor' ar deveni o realitate până la sfârşitul secolului”, a adăugat Martins.