SCI-TECH

NASA începe o nouă misiune pentru găsirea de planete locuibile

NASA începe o nouă serie de căutări pentru a descoperi posibile semne de viaţă în univers. Luni va fi lansat un satelit care are ca misiune să identifice planete care ar putea să susţină viaţa. Scopul cercetătorilor este ca în 2 ani să inventarieze 85% din planete.

Cercetătorii de la NASA împreună cu cei de Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts, celebrul MIT, fac ultimele pregătiri la TESS, adică Transiting Exoplanet Survey Satelite, care va fi lansat în spaţiu luni 16 aprilie. Misiunea acestui satelit va fi să caute planete din afară sistemului nostru solar, dar care ar putea susţine viaţă.

Sară Seager, director de cercetare, Massachusetts Institute of Technology: "Va trece în revistă aproape întreg spaţiul şi va analiza sute de mii, chiar milioane de stele în căutarea unor planete care orbitează alţi sori".

TESS va continua misiunea telescopului spaţial Kepler lansat în 2009 dar care este pe punctul de a rămâne fără combustibil şi care a descoperit în jur de 2600 de exoplanete, însă mult prea îndepărtate. TESS va împărţi cerul în secţiuni şi le va analiza pe rând timp de 27 de zile. Principala preocupare vor fi exoplanetele care orbitează o stea, la fel cum pământul se învârte în jurul soarelui.

Padi Boyd, director al laboratorului de astrofizică, NASA: "La finalul misiunii vom putea spune că am cercetat 85% din spaţiu în căutarea de exoplanete".

Misiunea TESS va dura 2 ani, timp în care satelitul va caută posibile noi lumi în apropierea sistemului nostru solar. Cercetătorii speră că în viitor să poată trimite pe acele planete roboţi care să continue cercetările.