SCI-TECH

Dronele simplifică munca poliţiei. Dispozitivele scurtează timpul de anchetă şi ajută la găsirea infractorilor

post-img

Tehnica modernă îi ajută din ce în ce mai mult pe poliţişti. Dronele, de exemplu, au simplificat munca poliţiei americane. De când au apărut, numărul serviciilor de forţă care le folosesc s-a dublat. Sunt mai ieftine ca elicopterele, mai silenţioase, dar au un singur inconvenient: bateriile au o viaţă limitată. Ar mai fi şi regulile federale cu privire la distanţele pe care le pot parcurge aceste dispozitive.

Dronele au devenit foarte repede unul dintre cele mai importante instrumente de lucru ale poliţiei. Dispozitivele asigură supravegherea silenţioasă în regiuni unde poliţia sau şeriful nu îşi pot permite să folosească elicopterele. Pentru câteva mii de dolari, cât costă dronele, obţin cam acelaşi efect.

Noua tehnologie ridică însă alte probleme. Sunt probleme legate de încălcarea proprietăţilor private, bateria nu ţine atât de mult şi, în plus, mai sunt şi restricţiiile federale privind aceste aparate de zbor.

ONG-urile americane se tem că tehnica modernă va permite în curând supravegherea non stop şi, deci, încălcarea dreptului la viaţă privată a cetăţeanului.

Sunt multe state americane unde dronele nu pot pătrunde în spaţiul aerian al unei proprietăţi fără un mandat judecătoresc.

Pe lângă drone, agenţii FBI folosesc o tehnică revoluţionară care le permite să identifice rămăşiţe omeneşti chiar şi după câteva decade. Nu, nu este vorba despre testul ADN. Este o modalitate de identificare pe baza amprentelor; un nou algoritm care extinde practic baza de căutare.