SCI-TECH

Două decenii de Staţia Spaţială Internaţională, istoria unui experiment reuşit al omenirii

post-img

Ideea unei platforme care să orbiteze Pământul sau chiar alte corpuri cosmice nu este deloc nouă, iar Staţia Spaţială Internaţională nu este prima de acest fel, însă, cel puţin până astăzi, este cea mai importantă reuşită în această ramură a explorării spaţiale.

Timp de două decenii, Staţia Spaţială Internaţională şi-a consolidat acest succes nu numai în plan ştiinţific, cât şi în plan social şi politic, aducând laolaltă ţări care în trecut au fost rivale.

Din punct de vedere tehnologic şi ştiinţific, trebuie menţionat că actuala Staţie Spaţială nu se putea realiza fără să fi existat lecţiile învăţate în urma lansării altor staţii spaţiale în istoria (scurtă) a explorării cosmosului.

Chiar cu un secol înainte ca astronauţii misiunilor Apollo să ajungă pe Lună, literatura ştiinţifico-fantastică deja pregătea terenul unui viitor cu avanposturi pe Lună şi pe orbita Pământului. În deceniile care au urmat, primele concepte de staţii spaţiale au evoluat pe platforme orbitale care pot lansa misiuni umane pe Lună şi pe Marte, relatează Popular Science. 

Chiar de la începutul explorării spaţiale din Războiul Rece, atât Uniunea Sovietică, cât şi Statele Unite au preluat aceste idei şi au reuşit să le transforme în realitate, culminând cu Staţia Spaţială Internaţională, care a reprezentat punctul de convergenţă între cele două programe spaţiale.