Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Compania aeriană KLM şi Universitatea Tehnică Delft, din Olanda, lucrează la un prototip de avion în formă de V

Compania aeriana KLM şi Universitatea Tehnică Delft, din Olanda şi-au propus să facă aviaţia mai prietenoasă cu mediul, printr-un concept de aeronavă, numit Flying V, care nu are un fuselaj cu două aripi, cum sunt construite avioanele în prezent.

De fapt, întregul avion e conceput în forma literei V, ceea ce înseamnă că pasagerii, puntea de marfă şi rezervoarele de combustibil se găsesc în aripi.
Pieter Elbers, preşedintele companiei aeriene, şi prof. Dr. Henri Werij, decanul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială al Universitaţii Tehnice din Delft, au semnat pe 2 iunie, la Congresul anual IATA din Seul, un parteneriat şi îşi propun ca, în luna octombrie a acestui an, să prezinte prototipul acestui avion.
Datorită formei şi greutăţii reduse, avionul va consuma cu 20% mai puţin combustibil decât Airbus A350, care este, în prezent, cea mai modernă aeronavă din lume.

"Obiectivul nostru final este zborul fără emisii. Această colaborare cu KLM oferă o mare oportunitate de a aduce schimbări în acest sens", a declarat Henri Werij.

Să călătoreşti ore în şir, şezând pe un scaun, face parte din experienţa zborului cu avionul, dar şi acest aspect urmează să fie studiat cu atenţie. Aşa cum e acum desenat, în avionul Flying V ar încăpea 314 pasageri. Modul în care experimentează ei zborul şi confortul lor sunt cercetate. "Dar dacă aeronava va fi construită într-adevăr, se pot face alte alegeri. Pasagerii vor putea sta mai aproape unii de alţii sau mai departe, asta depinde de producătorul de avionae", a mai menţionat reprezentantul universităţii olandeze.
 
Similare
RECOMANDĂRI