SCI-TECH

Cometa Atlas se dezintegrează

post-img

În prezent, corpul cometei este fragmentat sub acţiunea forţelor şi a radiaţiilor.

Astrofizicianul Gianluca Masi, fondatorul Virtual Telescope Project a emis o declaraţie în care informează publicul că obiectul C/2019 Y4 Atlas, cunoscut şi sub numele de cometa Atlas, s-a dezintegrat, corpul acesteia fiind divizat în patru fragmente principale, notează Space.

Conform calculelor efectuate de către oamenii de ştiinţă, această cometă ar fi trebuit să se afle la periheliu, punctul în care un obiect atinge cea mai mică distanţă faţă de steaua pe care o orbitează, în data de 31 mai a acestui an.

 

eastă cometă a fost descoperită în decembrie 2019 de către observatorul Asteroid Terrestrial Impact Last Alert System (ATLAS)  din Hawaii, de unde şi numele acesteia. Conform datelor colectate, Atlas a crescut în luminozitate cu un factor de 27.500, ceea ce a deschis o serie de speculaţii şi speranţa astronomilor profesionişti şi amatori care sperau ca această cometă să strălucească pe cerul nopţii. Totuşi, începând cu data de 17 martie 2020, luminozitatea acestei comete a scăzut dramatic şi oamenii de ştiinţă pun această situaţie pe seama descompunerii.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că un dezintegrarea reprezintă un fenomen comun pentru comete, care îşi petrec o mare parte a vieţii la marginea sistemelor solare şi care sunt în pericol odată ce se apropie de steaua pe care o orbitează. Unii cercetători speculează faptul că Atlas este produsul unui astfel de fenomen de dezintegrare, cel mai probabil al cometei care a fost vizibilă pe cerul nopţii în 1884, cunoscută oficial sub numele de C/1844 Y1.