SCI-TECH

Cercetătorii au putut pune evoluţia pe ''replay''. Metoda are urmări uriaşe

post-img

O echipă de cercetători americani de la Universitatea din Arizona au creat un „buton de replay” pentru evoluţie. Tehnica mai este cunoscută şi sub numele de reînvierea genelor ancestrale, care presupune inserarea genelor în bacteria modernă E coli. Astfel, savanţii au posibilitatea de a observa desfăşurarea evoluţiei, furnizând indicii cu privire la modul în care viaţa a evoluat la început şi cum ar putea arăta pe alte planete.

„Organismele pot funcţiona bine chiar şi atunci când sunt modificate cu gene esenţiale vechi de 700 de milioane de ani”, a precizat Betül Kaçar, astrobiolog la Universitatea din Arizona şi conducătorul echipei de cercetare. „Această lucrare are menirea de a demonstra conceptul. Următoarele întrebări sunt: cât de departe putem merge în timp? Ne putem aştepta ca secvenţele să evolueze şi să funcţioneze în acelaşi mod în care au făcut până acum? Doar pentru că secvenţele sunt similare nu înseamnă că genele vor funcţiona la fel”.

Importanţa lucrării cercetătoarei nu este doar în cazul vieţii pe această planetă. Ştiind cum este (sau nu) constrânsă viaţa pe planetă de materialul de bază poate spune ceva savanţilor despre cum ar arăta viaţa pe alte planete, scrie Astrobiology Magazine.

Întrebările de mai sus necesită mult studiu şi scoate la iveală tensiunea dintre şansă şi determinism expusă în 1989 de Stephen J. Gould. Altfel spus, proiectul cercetătoarei doreşte să descrie cum evoluţia se desfăşoară la un nivel molecular, unde cele două (şansa şi determinismul) pot fi, probabil, conciliate.