SCI-TECH

Cel mai mic aparat de rezonanţă magnetică poate scana chiar şi atomi

post-img

Una dintre cele mai cunoscute aplicaţii ale rezonanţei magnetice este în domeniul medical, unde este folosită pentru a scana organele pacienţilor.

O echipă de cercetători americani şi coreeni a prezentat, într-un articol din revista Nature Physics, reuşita dezvoltării unui aparat de rezonanţă magnetică atât de puternic încât poate să scaneze un singur atom, notează Futurism.

În general, aparatele de rezonanţă magnetică funcţionează folosind magneţi şi unde radio pentru a schimba modul în care protonii dintr-un obiect sau din corpul unui pacient se învârt, după care, cu ajutorul energiei produse de către aceste particule, se realizează o imagine.

Pentru acest studiu, cercetătorii au ataşat o serie de atomi de fier magnetizaţi unui microscop de forţă atomică. După acest pas, cercetătorii au trecut vârful microscopului prin atomi de fier şi de titaniu aflaţi pe o suprafaţă de oxid de magneziu. În acest punct,  atomii au fost supuşi unui câmp magnetic foarte puternic care a interferat cu electronii acestora. 

În punctul în care mişcarea electronilor a fost întreruptă, oamenii de ştiinţă au folosit unde radio pentru a obţine o imagine a energiei eliberate de particulele atomice.

Pe lângă faptul că această echipă a reuşit să inventeze o modalitate prin care să poată fi studiaţi atomii mai în detaliu, munca lor poate oferi noi posibilităţi pentru dezvoltarea tehnologiei computerelor cuantice sau a proiectării unor noi materiale.

„Putem vedea acum ce ne-a fost imposibil până acum”, explică Christopher Lutz, membru al echipei care a lucrat la acest proiect.