SCI-TECH

Agentul responsabil de coronavirus, izolat de cercetători canadieni

post-img

Oameni de ştiinţă canadieni au izolat agentul responsabil de coronavirus, în cadrul eforturilor pentru obţinerea unui vaccin, iar, pe de altă parte, un laborator din Germania speră să obţină rapid un vaccin în doze mici.

Echipe de cercetători din mai multe ţări au accelerat eforturile pentru dezvoltarea unor vaccinuri anticoronavirus, un laborator din Germania semnalând că se apropie de obţinerea unui produs de imunizare masivă în doze mici.

Oameni de ştiinţă din oraşul canadian Toronto au anunţat izolarea "agentului responsabil de actuala epidemie de COVID-19". Echipe ale Centrului de ştiinţe medicale Sunnybrook, ale Univerităţii din Toronto şi ale Universităţii McMaster au colaborat pentru izolarea rapidă a "sindromului respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2)", potrivit Blogto.com.

Activităţile de cercetare s-au derulat într-un unitate din Ontario. "Cercetători ai unor instituţii de talie mondială s-au grupat pentru a izola cu succes virusul în doar câteva săptămâni. Acest lucru demonstrează ce lucruri uimitoare putem obţine când colaborăm", afirmă specialistul în microbiologie Rob Kozak, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, laboratorul german CureVac, finanţat de Coaliţia pentru inovare în pregătirea epidemiologică (CEPI), a anunţat vineri seară că ar putea produce la scară masivă un vaccin, dacă metoda dozajului mic oferă rezultate, informează agenţia de presă Reuters. Compania privată CureVac, care a primit o finanţare de 8,3 milioane de dolari de la CEPI în ianuarie, dezvoltă o tehnologie de vaccinare în dozaj mic pentru coronavirus. Compania germană speră să obţină un vaccin experimental în iunie ori iulie, după care va începe efectuarea testelor pe oameni.

În paralel, cercetători din Israel lucrează la un vaccin care ar fi administrat pe cale orală, testele urmând să înceapă în câteva săptămâni. Institutul Migal Galilee lucrează de patru ani la un vaccin care să poată fi adaptat pentru diverse virusuri, iar acum au intensificat eforturile pentru imunizarea faţă de Covid-19. Chen Katz a declarat pentru cotidianul Times of Israel că noul vaccin oral ar putea "tranforma această boală într-o răceală uşoară". Mulţi oameni care vor lua eventualul vaccin ar putea să nu fie afectaţi deloc de Covid-19, a precizat Chen Katz. Vaccinul va funcţiona pe baza unei proteine produse în mod special, iar testele ar putea începe în "câteva săptămâni", a subliniat Chen Katz.