SCI-TECH

Agenţia Spaţială Europeană va încerca să mineze pe Lună pentru descoperirea oxigenului şi a apei

post-img

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) speră să înceapă mineritul pe Lună până în 2025. ESA a semnat un contract pe 12 luni cu producătorul de rachete ArianeGroup pentru a studia şi pregăti misiunea ce are ca scop extragerea regolitului sau a rocilor de pe Lună.

Regolitul acoperă întreaga suprafaţă a Lunii şi se extinde până la o adâncime de 3,65 de metri. Conform descopera.ro, roca este compusă dintr-un amestec de argilă, bucăţi de sticlă, minerale şi compuşi chimici, precum oxidul de fier, din care ar putea fi extrase oxigenul, apa şi combustibil.

Multe agenţii spaţiale consideră mineritul spaţial ca fiind crucial pentru stabilirea unei baze lunare permanente sau a coloniilor. Dr. David Parker, director al departamentului pentru Explorarea Robotică şi Umană, a declarat că „utilizarea resurselor din spaţiu ar putea fi cheia sustenabilităţii pe Lună. Acest studiu este parte din planul ESA de a face din Europa un partener al explorării din următoarea decadă”.

ArianeGroup şi Arianespace se vor alătura star-upului din Germania, PTScientists, ce vor proiecta şi construi sonda . De asemenea, compania din Belgia, Space Applications Service va furniza instrumentele de la sol de comunicare şi cele operaţionale. Compania a declarat că misiunea nu implică trimiterea oamenilor pe Lună, ci doar a echipamentului robotic.