SCI-TECH

A fost descoperită o nouă funcţie a hipocampusului. Ar putea juca un rol important în tratarea Alzheimerului

post-img

Hipocampusul, parte importantă a creierului, realizează o funcţie necunoscută până în prezent. Specialiştii au descoperit că activitatea din această regiune a creierului este conectată de zone ale cortexului cerebral care mediază procesele senzoriale. În afara faptului că descoperirea oferă informaţii noi despre modul în care funcţionează creierul, ar putea conduce şi la descoperirea noilor terapii de tratarea a afecţiunilor, precum Alzheimer-ul.

Descoperirea revoluţionară făcută de specialiştii din cadrul Unversităţii din Hong Kong a fost realizată prin utilizarea luminii ca declanşator al nervilor din înteriorul creierului şoarecilor. Science Alert notează că ulterior a fost utilizată rezonanţa magnetică funcţională pentru observarea rezultatelor. 

O parte esenţială din informaţiile despre creier a fost descoperită în urma studierii rezultatelor traumelor. Traumele din diferite părţi ale creierului au condus la o mai bună înţelegere a funcţiei zonelor afectate. Iar hipocampusul nu reprezintă o excepţie. Din diverse cercetări a fost prezentat că degradarea acestei părţi a creierului este importantă în formarea memoriei şi conştientizării spaţiale. 

Persoanele cu afecţiuni ale hipocampusului deseori suferă de amnezie. De asemenea, şi persoanele cu Alzheimer pierd o cantitate semnificativă a ţesutului din această regiune a creierului. Printre alte afecţiuni asociate degradării hipocampusului se numără epilepsia şi schizofrenia. 

Pentru a detecta funcţiile hipocampului, specialiştii au utilizat un proces denumit stimulare optogenetică prin intermediul căreia au activat neuronii doar din regiunea dorită. Apoi au scanat creierul şoarecilor pentru a observa efectele diferenţelor activităţii neuronale din zona hipocampusului.