SCI-TECH

27 octombrie, ziua pisicilor negre. Cu ce au „greşit” de-a lungul istoriei

post-img

Ce poate fi mai elegant decât o pisică neagră, o adevărată pumă în miniatură, spun iubitorii blănoaselor patrupede. Cu toate acestea, pisicile negre sunt adesea trecute cu vederea atunci când iubitorii de animale vin la adăposturi pentru o adopţie.

Unde au "greşit" pisicile neagre?

Încă din Egiptul Antic, pisicile erau venerate, în parte datorită capacităţii lor de a combate paraziţii, cum ar fi şoareci, şobolani. Pisicile regilor purtau bijuterii de aur şi aveau voie să mănânce din farfuriile stăpânilor.

Şi astăzi, pisicile negre sunt adesea asociate ghinionului, dar nu toată lumea ştie de ce.

În mitologia celtică se spune că zânele luau întruchiparea unor pisici negre, iar sosirea lor într-o casă sau sat era semn de noroc.

Din nefericire, pelerinii religioşi se temeau de orice era legat de credinţele păgâne ale strămoşilor, iar pisicile negre au sfârşit prin a fi considerate adevăraţi demoni.

 

(w500) Binx

La acea vreme a devenit o practică obişnuită ca stăpânii pisicilor negre să fie aspru pedepsiţi, iar animalele să fie ucise.

În 1923, Papa Grigore al IX-lea al Bisericii Catolice Romane a luat măsuri cu privire la felinele negre. Acesta povestea adepţilor săi că diavolul “ne vizitează” deghizat în pisică neagră.

Se spune că Regele Angliei, Charles I, a fost arestat pentru trădare imediat ce pisica neagră a acestuia a murit. Credinţa acelor vremuri spunea că o pisică neagră ce aduce noroc, atunci când moare aduce ghinion, şi deci ţara va avea ghinion.

Deşi în zilele noastre nimeni nu mai crede cu adevărat că pisicile negre sunt demoni sau vrăjitoare deghizate, ele sunt adesea văzute ca semne ale ghinionului de mulţi oameni.

 

(w500) Cea mai bo

în Statele Unite, în anumite regiuni, adopţia pisicilor negre la sfârşitul lunii octombrie este interzisă, datorită zvonurilor despre tortura de Halloween. Interdicţia nu este peste tot - şi nu există nici o dovadă că oamenii le abuzează în spiritul Satanei sau sadismului.

Astăzi, pisica neagră are o pagină specială pe Facebook.

Pisici negre şi celebre

Motanul Sylvester este un personaj fictiv, câştigător de trei ori la Academy Awards în seria Looney Tunes şi Merrie Melodies, adesea fugărind pe Tweety.

Motanul Felix este un personaj amuzant de desene animate creat în epoca filmului mut. Felix a fost primul personaj de animaţie care a atins un nivel de popularitate suficient pentru a atrage publicul de film.

Binx, protagonistul nemuritor al unui film din anii '90.

Blackie, cea mai bogată pisică din lume

Stăpânul lui Blackie a murit în anul 1988 şi i-a lăsat îndrăgitului patruped o moştenire de 12,5 milioane de dolari, potrivit Guinness World Records.

Pisica lui Coraline

Deşi fără nume (deoarece pisicile se pot identifica reciproc fără nume), pisica neagră a lui Coraline joacă un rol-cheie în acest film animat întunecat. În timp ce călătoreşte din lumea reală în lumea cealaltă, înţeleapta pisicuţă înţeleaptă o supraveghează şi o sfătuieşte pe drum.

 

(w500) Sylvester

Pluto din "The Black Cat" de Edgar Allan Poe

În timp ce soarta lui Pluto ne întristează, nu trebuie să uităm că ea nu lasă ucigaşul să scape nepedepsit. Iubitorii de pisici ştiu că puterile aparent supranaturale ale acestei feline nu sunt un "blestem", ci mai degrabă dreptate.