Romania Nato Securitate Si Aparare

VIDEO. Piloţii Armatei Române, dar şi din Basarabia, se pregătesc la Braşov

Aviaţia este o armă de elită, aşa că nu toţi cei care visează să piloteze o aeronavă militară vor ajunge să facă acest lucru. La Braşov, în România, se află Academia Forţelor Aeriene unde sunt pregătiţi piloţii armatei române şi, periodic, aviatori din Republica Moldova. Academia este aliniată la standardele NATO, aşa că şi selecţia este una extrem de riguroasă.

Cei mai buni piloţi români sunt creaţi la Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" din Braşov. O creaţie, în adevaratul sens al cuvântului, pentru că un adolscent venit de pe băncile liceului devine un pilot adevărat în doar trei ani.

Imediat ce viitorii piloţi încep studiile, încep şi orele de practică, aşa încât atunci când termină academia să aibă experienţă de zbor suficientă. Instituţia de învăţământ militar pregăteşte piloţi pentru aviaţia română, dar la studii pot să fie admişi şi basarabeni, la cererea Chişinăului.

Toate cheltuielile pentru studii, adică aproximativ 1,6 milioane de lei româneşti, sunt acoperite de statul român. Cu toatea astea Republica Moldova nu profită prea des de oportunitatea să-şi şcolească tinerii la academia braşoveană. Singurul basarabean care studiază acum acolo este Vitalie Griţco. Învaţă echipamente şi tehnici specifice NATO, dar după absolvire va trebui să se întoarcă la Aeroportul din Mărculeşti. Îşi doreşte, însă, mai mult.

După aderarea la NATO, România a schimbat, în primul rând, programul de instruire.

Iar schimbarea instruirii trebuie să meargă mână în mână cu schimbarea tehnicii. Aceasta durează mai mult pentru că necesită şi investiţii mai mari.

Lângă Academia Forţelor Aeriene îşi are sediul şi Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare unde, anual, se ţin cursuri de instruire postuniversitare. Studiile sunt destinate atât structurilor militare, cât şi altor instituţii, iar participanţii sunt selectaţi din mai multe ţări, inclusiv Republica Moldova