VoteWatch Europe: România, a patra cea mai influentă ţară în Parlamentul European în privinţa politicilor economice ale UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VoteWatch Europe: România, a patra cea mai influentă ţară în Parlamentul European în privinţa politicilor economice ale UE

România este considerată a patra cea mai influentă ţară în Parlamentul European în privinţa politicilor economice ale Uniunii Europene, conform unui index realizat de think tank-ul VoteWatch Europe.

Topul este condus de Portugalia (31,9 puncte), urmată de Luxemburg (31,5 puncte), Letonia (31,1 puncte) şi România (28,7 puncte) în ce priveşte distribuţia naţională a influenţei politice.

© VoteWatch Europe

Distribuţia naţională a influenţei politice la capitolul economic arată că eurodeputaţii din aşa-numitele ţări cumpătate (Austria, Danemarca, Olanda şi Suedia) par să aibă o influenţă politică mai mică decât guvernele lor exercită prin procedura de vot în unanimitate în Consiliu.

Întrucât echilibrul de putere în Parlamentul European este complet diferit de cel din Consiliu, eurodeputaţii „frugali” sunt devansaţi de forţele politice care pledează pentru cheltuieli mai mari ale UE, cum este şi cazul eurodeputaţilor români care au solicitat creşterea contribuţiilor naţionale, a bugetului UE şi a unui fond de redresare cât mai cuprinzător.

De altfel, doi dintre cei trei raportori ai Parlamentului European pentru Facilitate de Redresare şi Rezilienţă din cadrul fondului de recuperare economică de 750 de miliarde de euro sunt români: Siegfried Mureşan (PNL, PPE) şi Dragoş Pîslaru (PLUS, Renew Europe). 

România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de eurodeputaţi. 14 dintre aceştia fac parte din grupul PPE, cel mai influent grup politic, 10 din S&D, 8 sunt membri ai grupului Renew Europe condus de Dacian Cioloş şi un europarlamentar român face parte din grupul ECR.

România a obţinut 79,9 miliarde de euro în urma acordului negociat între şefii de stat sau de guvern privind pachetul salvare economică de 1.824 de miliarde de euro. 33,5 miliarde reprezintă finanţări ce vor fi disponibile sub formă de granturi şi împrumuturi, iar 46,4 miliarde de euro vor fi alocate ţării noastre prin intermediul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

Similare
RECOMANDĂRI