Vot în Senatul României: Tratament plătit pe viaţă pentru răniţii de la Colectiv
Vizualizari:

Vot în Senatul României: Tratament plătit pe viaţă pentru răniţii de la Colectiv

Plenul Senatului a aprobat luni propunerea legislativă în urma căreia răniţii de la Colectiv ar putea primi sprijin financiar pe viaţă de la stat pentru plata tratamentelor şi operaţiilor pe care le vor suporta pe parcursul întregii lor vieţi.

Cu unanimitatea voturilor senatorilor prezenţi (111) a fost adoptată propunerea legislativă iniţiată de un grup de senatori PNL, USR, UDMR şi ALDE pentru modificarea şi completarea legii privind plata tratamentului medical în străinatate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv, transmite Agerpres.

Astfel, Ministerul Sănătăţii ar urma să suporte toate cheltuielile necesare, pe o perioadă nelimitată, în ţară şi străinătate, atât în spitale private cât şi de stat, la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, sau cu internare şi în orice altă formă. Victimele beneficiază de tratamente medicale pe întreaga durată a vieţii, dacă acestea sunt în legătură de cauzalitate directă cu evenimentul din 30 octombrie 2015.

Legea are un caracter ordinar şi a fost adoptată de Senat ca primă Cameră sesizată.

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din Bucureşti, într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanşat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.

Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului, care au dus la aprinderea buretelui, folosit pentru antifonare, netratat împotriva incendiilor, de pe un stâlp al clădirii.

Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni, deces prin combustie, asfixie, intoxicaţii cu monoxid de carbon şi alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanţii la concert.

În urma protestelor de stradă, care au reclamat corupţia în obţinerea avizelor de funcţionare ale clubului au demisionat, pe 4 noiembrie 2015, premierul Victor Ponta, împreună cu guvernul său, şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 64 de persoane iar un tânăr s-a sinucis după un an. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului şi de una care a murit în drum spre spital, în faza iniţială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane. Un supravieţuitor s-a sinucis. Răzvan Soroceanu şi Valentina iubita lui, au fost în clubul Colectiv în seara tragediei. Răzvan a supravieţuit, dar Valentina s-a sufocat în fumul toxic. După un an şi nouă luni, Răzvan şi-a pus capăt zilelor. Tânărul nu este considerat victimă pentru că a scăpat nevătămat din infernul de la Colectiv.

A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte şi cel mai grav accident din ţară de după anul 1989, depăşind după numărul de decese accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, în care au murit 60 de persoane.

Supravieţuitorii au rămas cu răni pe viaţă. Unii au făcut şi câte 30 de operaţii.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat, pe 16 decembrie 2019, de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Patronii clubului Colectiv, Anastasescu George Alin, Mincu Costin şi Gancea Paul-Cătălin au fost condamnaţi la 11 ani şi opt luni. precum si 5 ani interzicerea drepturilor.

Patroana firmei de artificii, Niţă Daniela Ioana, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni închisoare, precum şi 5 ani interzicerea drepturilor.

Artificierii Zaharia Viorel au fost condamnaţi la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 8 luni inchisoare, precum şi 5 ani interzicerea drepturilor, iar Moise Marian, la pedeapsa cea mai grea de 10 ani inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor.

Fratele patroanei de artificii este acuzat că ar fi participat la distrugerea dovezilor, aşa că Niţă Cristian Mihai a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani si 6 luni închisoare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi şi ei la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. Decizia instanţei nu este definitivă.

 

Similare
RECOMANDĂRI