Volumul cartografic „Descriptio Bessarabiae” va fi lansat la Bucureşti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Volumul cartografic „Descriptio Bessarabiae” va fi lansat la Bucureşti

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, organizează miercuri, 14 iunie, lansarea volumul cartografic „Descriptio Bessarabiae”.

Realizat în două versiuni, română şi engleză, atlasul „Descriptio Bessarabiae” valorifică un număr de 120 de hărţi, într-o concepţie vizuală de excepţie, piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, unul dintre puţinele muzee de gen din lume, şi în colecţiile private ale autorilor. Prezentarea hărţilor în structura albumului respectă evoluţia istorică a realizărilor cartografice referitoare la spaţiul basarabean în aproape cinci secole de cartografie.

„Basarabia nu este un mit. Este o realitate. Apărută pe hartă printr-un joc al istoriei, ea a dispărut printr-un concurs de împrejurări la fel de neaşteptat. Dar precum astronomii ştiu să vadă cometele numai de ei cunoscute, ştiu să comenteze şi să calculeze precis traiectorii numai de ei bănuite, aşa şi istoricii ar trebui să însuşească măiestria de a pune preţ pe cele mai insesizabile adevăruri. Raportate la astronomie (dacă doriţi, le putem raporta la timp), hărţile nu sunt decât nişte grafice obişnuite pe care mâini nesigure de suverani ai clipei îşi trec propriile ambiţii. Şi e de datoria noastră să nu le luăm drept adevăruri absolute, chiar dacă ei au semnat cu nume de împăraţi creştini ca Alexandru I sau cu nume de tirani comunişti ca Iosif Stalin... Axioma existenţei acestui pământ sunt chiar oamenii care au trecut fulgerător prin clepsidra timpului, dar n-au dorit să aibă un destin asemănător cu cel al firelor de nisip. Scopul lor a fost să lase o urmă. Argumentul suprem al existenţei lor este urma. Citind urmele generaţiilor care s-au perindat în istoria noastră, afirmăm cu profundă convingere: Basarabia nu este un mit. Este o realitate.” (din prefaţa „Basarabia. Miza geostrategică”)

Evenimentul se va desfăşura în prezenţa preşedintelui Institutului Cultural Român şi îi va avea ca invitaţi pe Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române, Răzvan Theodorescu, academician, şi profesor universitar Emil Dragnev, istoric la Universitatea de Stat din Moldova.

În cadrul lansării vor lua cuvântul şi autorii: Mihai Gribincea, ambasador al Republicii Moldova în România, profesorul universitar Adrian Năstase, coordonatorul volumului.

Alături de organizatori şi de invitaţii speciali, la eveniment vor participa oficiali români, oameni de cultură din ţară şi din străinătate, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Similare