Vizita patriarhului rus în România a stârnit un val de discuţii despre componenta propagandistică
Sursa foto:Mediafax Vizualizari:

Vizita patriarhului rus în România a stârnit un val de discuţii despre componenta propagandistică

Sosirea liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, în România a provocat dezbateri privind modul în care Kremlinul foloseşte Biserica Ortodoxă Română ca armă politică împotriva altor ţări.

Unii se întreabă dacă a venit momentul ca România să se alăture „adevăraţilor apărători ai valorilor creştine tradiţionale” — sintagma folosită de maşina propagandistică a Kremlinului cu referire la Biserica Rusă şi la preşedintele Vladimir Putin, scrie Infowar.

Nu există prea multe dovezi că ar avea loc o prea mare apropiere între cele două biserici, iar relaţiile în trecut au fost mai degrabă reci. Motivul principal: existenţa în Republica Moldova a două biserici ortodoxe, care se subordonează Patriarhiei Române şi, respectiv, Patriarhiei Ruse.

De asemenea, informaţia este precară cu privire la măsura în care Kremlinul manipulează cu relaţiile dintre cele două biserici şi cu privire la folosirea unor clerici români pentru a promova discursul anti-occidental al Kremlinului.

Valorile creştine şi conservatoare, deşi împărtăşite sincer de mulţi credincioşi ortodocşi, reprezintă un important element de propagandă folosit de maşina de dezinformare a Kremlinului pentru a-şi promova interesele în ţările ortodoxe. Şi Biserica Română nu este o excepţie.

De vreme ce dezinformarea sponsorizată de Kremlin cu referire la România are o importantă componentă religioasă, este esenţial să se vadă dacă Biserica Română are vulnerabilităţi la influenţa rusească şi cum acestea ar putea fi înlăturate, concluzionează autoarea Corina Rebegea.

Similare