Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Vizită istorică în România - ziua a doua. Papa Francisc merge azi la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi. Traseul Suveranului Pontif se modifică din cauza vremii

Sâmbătă, în cea de a doua zi a vizitei în România, Papa Francisc merge la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde va oficia Sfânta Liturghie la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu. Aici are loc în fiecare an cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est, de Rusaliile catolice. La eveniment s-au înscris 110.000 de pelerini, printre care şi preşedintele Ungariei, Ader Janos. De la ora 17.00, Papa se va afla la Iaşi. Timp de trei zile, între 31 mai şi 2 iunie, Sanctitatea Sa Papa Francisc desfăşoară una dintre cele mai lungi vizite apostolice din acest an. TVR este broadcaster oficial, singura televiziune care asigură semnalul pentru transmisiunile în direct de la toate ceremoniile.

Ora 10.00 Avionul Sanctităţii Sale  Papa Francisc a aterizat, sâmbătă, pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureş. Suveranul Pontif a primit,  de la prefectul de Mureş, Mircea Duşa, distincţia Fibula de la Suseni, simbolul judeţului, care reprezintă replica unei comori unice în lume, ce datează din Hallstattul timpuriu, prima Epocă a Fierului, transmite Agerpres.

Ora 9.10 Mii de persoane se îndreaptă, pe o ploaie torenţială, spre Şumuleu Ciuc, locul unde Papa Francisc va oficia Liturghia Pontificală în a doua zi a vizitei sale apostolice în România.

Ora 9.00 Este cod portocaliu de ploi torenţiale, sâmbătă, în judeţul Harghita, unde este aşteptat să  ajungă Papa Francisc, în cea de-a doua zi a vizitei apostolice în România. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, cod portocaliu de averse torenaţiale pentru mai multe localităţi din judeţul Harghita. Se vor semnala averse torenţiale ce vor cumula în jur de 35 l/mp. Avertizarea este valabilă până la ora 10.00 şi în judeţele Neamţ şi Iaşi.

ACTUALZIARE 8.30 Programul Suveranului Pontif a fost modificat, din cauza condiţiilor meteo, astfel că aeronava care îl va transporta pe Papa Francisc va ateriza la Târgu Mureş, în loc de Bacău, aşa cum era programat pentru a doua zi a vizitei sale în România.  Schimbarea traseului nu afectează programul iniţial al Papei Francisc care va ajunge la Şumuleu Ciuc şi Iaşi, la orele anunţate.

Programul Sanctităţii Sale Papa Francisc în a doua zi a vizitei istorice în România

Papa merge azi la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează, începând de la ora 11.30, Sfânta Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice.

Cu o zi înainte de sosirea Sfântului Părinte, sute de oameni au pus la punct ultimele detalii la Şumuleu Ciuc. Au fost delimitate sectoarele unde vor sta pelerinii, au fost instalate spitalele mobile, punctele de prim ajutor şi autospecialele SMURD.

A fost montată o poartă secuiască uriaşă,  iar în faţa altarului şi în incinta acestuia au fost puse peste o mie de flori de grădină autohtone, toate în culorile Vaticanului.

Statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria din Biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, sculptată în lemn de tei în urmă cu mai bine de 500 de ani, a fost scoasă din lăcaşul de cult pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial. A fost amplasată lângă altarul de unde Papa Francisc va oficia Liturghia.

Sfântul Părinte va oferi sanctuarului marianic un trandafir din aur, aşa cum se face în toate locurile de pelerinaj închinate Maicii Domnului.

Potrivit datelor furnizate de organizatori, un număr de 110 mii de persoane s-au înscris online pentru a participa la Sfânta Liturghie, din care aproape 84 de mii sunt din România, majoritatea din Transilvania şi Banat.

De asemenea, sunt şi peste 25 de mii de pelerini din Ungaria, dar şi din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina, care s-au înscris online pentru a lua parte la acest eveniment. Organizatorii îi aşteaptă şi pe cei care nu s-au înregistrat şi care vor avea locuri special amenajate. În total, se estimează o participare de aproximativ 300.000 de oameni. La ceremonii şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele Ungariei, Ader Janos.

Printre pelerinii care vor fi prezenţi la slujba de la Şumuleu Ciuc sunt şi persoane care vin din ţări foarte îndepărtate, cum ar fi Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada sau Namibia.

În jurul orei 17.00, Papa Francisc va ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi.

La 17.30, Suveranul Pontif face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei.

În cursul serii, Papa Francisc se va întoarce cu avionul la Bucureşti.

Similare
RECOMANDĂRI